Норвегия разкритикува липсата на конкретика при ЕС за газовата политика


Норвегия разкритикува липсата на конкретика при ЕС за газовата политика
Снимка: Getty Images / Guliver

2400

Вторият най-голям производител на природен газ в Европа в лицето на Норвегия отправи много сериозна критика към Европейския съюз заради липсата на ясна и конкретна газова политика, информира Euractiv. Изявлението е част от консултации с Брюксел за по-широкообхватна стратегия за развитие по отношение на газовите хранилища и терминалите за втечнен газ.

В своя позиция по въпроса норвежкото енергийно министерство казва следното: „В Европа инвестиционните сигнали са неясни. Има допълнителен политически риск в бъдеще относно търсенето на природен газ на Стария континент заради липсата на конкретика в политиките на ЕС. Това намалява желанието на газовите компании да инвестират в нови проекти, независимо дали става въпрос за добив или инфраструктура“.

Норвегия не е съгласна с оценката на Брюксел, че към 2030 година износът от скандинавската страна за Европа ще намалее заради свиващи се газови резерви. Осло твърди, че досега на норвежка територия са разработени само 1/3 от наличните природни резерви. 30% от неразработените са в Норвежко и Баренцово море, а за да може да има добив там, е нужно да се изгради инфраструктура.

В момента Норвегия покрива около 20% от нуждите на Европа за газ. Скандинавската държава е основен доставчик за Западна Европа.

Понастоящем ЕК подготвя „дипломатически екшън план за енергетиката“ в опит да диверсифицира газовите си източници. Разбирането е, че трябва да има „тесен подход“ към Русия и Норвегия. Заради кризата в Украйна, Европа насочва поглед повече към Норвегия, но и към Алжир. През октомври ЕК стартира и диалог на тема газ с Турция. Очаква се през втората половина на 2016-та година ЕК да представи законопроект, в който да бъдат обединени всички предложения за газовото бъдеще на ЕС. Един от ключовите аспекти е всички газови тръби в рамките на ЕС да са свързани помежду си, за да е достъпен вносът на втечнен газ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички