Борисов: Работим активно, за да бъде газопренасянето 100% държавно


Борисов: Работим активно, за да бъде газопренасянето 100% държавно
Снимка: БГНЕС

1820

България работи активно, за да бъде 100% държавно всичко което касае газопренасянето. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония за въвеждането в експлоатация на реконструираната компресорна станция „Ихтиман“ и изградения нов газотурбинен агрегат.

„Пошегувах се с господин Хаят, че трябва да стои в България, защото имаме да открием в следващите седмици още 6 такива компресора”, каза Борисов. Така, както и пред Европейската комисия сме заявили, България работи активно, за да бъде 100% държавно всичко, което касае газопренасянето”, посочи премиерът, цитиран от "Фокус".

По думите му това се прави, за да може България да отстоява позицията си да бъде газоразпределителен център. 

„Затова и интерконекторите с Гърция, Сърбия, Румъния са изключително важни и с днешния капацитет, който постигаме – тези 10 МВт на новия компресор и със старите около 20МВт, ние можем да прекарваме милиарди кубически метра газ. И това, когато се решават къде да минават газовите трасета за света е изключително важно и изключителен важен коз за нас в преговорите. Аз съм много щастлив, че американските колеги са тук, за да видят България какви усилия полага, за да модернизира, разширява и то с най-доброто, което е произведено в тази сфера”, добави Борисов.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова инвестициите в газопреносната мрежа на страната са инвестиции не само в енергийната сигурност на България, но и на целия регион на Югоизточна Европа.

"Днешният ден показва, че в българската енергетика наистина се работи и се реализират проекти. Това са проекти, които освен национално, имат и регионално значение. Такъв е проектът, който откриваме днес – модернизация и рехабилитация на компресорната станция в Ихтиман”, каза Петкова. Тя подчерта, че българската енергетика и по-специално "Булгартрансгаз" много активно се занимават с рехабилитация и модернизация на своята газопреносна мрежа.

„До края на 2016 година предстои да приключи модернизацията и рехабилитацията на компресорните станции Странджа, Петрич и Лозенец”, обяви още тя.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички