Новак: Подписването на споразумение за "Турски поток" не е дълъг процес


Новак: Подписването на споразумение за "Турски поток" не е дълъг процес
Снимка: Getty Images

2258

Подписването на споразумение за строежа на "Турски поток" не е дълъг процес. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

„Трудно е да се каже, всичко зависи от текста на споразумение. Но не смятам, че това е дълъг процес”, каза Новак в кулоарите на срещата на върха на Г-20.

Той добави, че подписването е малко вероятно да се случи през декември 2015 г., тъй като турското правителство все още не е формирано. Според него турският министър на енергетиката ще бъде назначен в края на ноември или началото на декември.

Припомняме, че в петък руският президент Владимир Путин заяви, че "Турски поток" отговаря напълно на интересите и на Русия, и на Турция. Той отбеляза, че в проекта има „прекалено много юридически, технико-икономически, технологични и организационни въпроси, включително броят на отсечките на газопровода с оглед на реалните потребности“. Всичко това предстои да бъде решено съвместно от руските и турски преговарящи.

“Колкото по-качествено решим тези въпроси, толкова по-бързо, с по-малки рискове и разходи ще изпълним замисленото, ще осигурим непрекъснатата доставка на руски газ директно за турските потребители. Най-важното е, че този проект напълно отговаря на интересите на Русия и Турция. В това ние сме напълно съгласни с моя турски колега Реджеп Тайип Ердоган“, подчерта Путин.

„Известно е, че ЕС и България торпилираха реализацията на „Южен поток“ и не ни позволиха да реализираме този проект. Макар че той напълно отговаряше на интересите на България и цяла Южна Европа“, напомни руският президент.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички