Проектът "Посейдон" може да бъде продължение на "Турски поток"


Проектът "Посейдон" може да бъде продължение на "Турски поток"
Снимка:

4171

Проектът "Посейдон" (изграждането на газопровод по дъното на Черно море - бел.ред.) все още се разглежда като един от вариантите за продължение на „Турски поток". Това заяви по време на пресконференция генералния директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова.

"Да", Посейдон "все още се счита за един от вариантите за продължение на "Турски поток". Обмисляме всички варианти. Би било странно, ако не направим това .." каза тя.

"Трасето ще бъде обявено, когато бъде проведен търг, чрез който може да се гарантира поръчка на определени мощности. Това може да се случи в една или друга посока. Кой от вариантите ще предпочетем, все още няма да коментираме“, каза заместник-директорът на "Газпром "Александър Медведев, предаде БГНЕС.

"Газпром" има договор с италианската компания „Едисон“ , част от гръцката ДЕПА по проекта "Посейдон". Това е един от вариантите за продължение на доставките на природен газ от "Турски поток" по териториите на ЕС до крайния потребител. "Посейдон" е проект за изграждане на морската част на газопровода ITGI, който ще преминава през Йонийско море и ще се свързва с газопреносната система в Гърция и Италия.

Морската част на „Турски поток“ ще преминава по дъното на Черно море до брега на Турция. Дължината му е 930 км. След това сухопътната тръба ще продължава до границата на Турция с определени съседни държави в продължение на 180 километра.

Първата тръба ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка тръба е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Първите доставки на газ са планирани за края на 2019 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички