Русия иска да строи газопровод под Черно море


Русия иска да строи газопровод под Черно море
Снимка: БГНЕС

6589

Русия има готовност да изгради газопровод под Черно море, ако Европейската комисия прояви интерес. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Такива проекти се разработват, водят се разговори с възможни партньори, но всичко зависи от предсказуемото и конструктивно поведение на Еврокомисията”, посочи той. По думите му интерес от руска страна има.

Прессекретарят на руския президент подчерта, че към момента „такъв проект като „Южен поток” не съществува” и това е заради позицията на Европейската комисия по въпроса.

Припомняме, че в края на 2014 г. Владимир Путин обяви, че проектът за газопровод под Черно море се спира в полза на алтернативно трасе през Турция (т.нар „Турски поток”). Руският държавен глава хвърли вината за провала на „Южен поток” на ЕК и България.

Брюксел беше против начина, по който „Газпром” искаше да реализира проекта – в разрез с разпоредбите и без договорено предварително изключение от правилата, каквото има например за „Северен поток”.

„Турски поток” обаче също се забави, а след рязкото охладняване на отношенията между Русия и Турция стана ясно, че може и въобще да не бъде реализиран.

В края на февруари пък бе подписан Меморандум за взаимно разбирателство по отношение на доставките на природен газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия.

През февруари 2015 г. компанията "Саут стрийм", притежавана наполовина от "Газпром", купи 600 000 тона тръби на стойност 1 милиард евро. Повече от година тези тръби лежат близо до българско пристанище, писа преди време изданието "Ведомости". Според него именно те могат да бъдат използвани за подводния газопровод.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички