Според Иран приемливата цена на петрола е 70 долара за барел


Според Иран приемливата цена на петрола е 70 долара за барел
Снимка: Getty Images

2108

70 долара за барел е приемливата според Иран цена на петрола. Страната обаче би се съгласила и на по-малко, пише International Business Times, като се позовава на иранския министър на петрола Биджан Намдар Зангане.

Междувременно стана ясно, че Иран ще преговаря за замразяване на производството си, само когато нивото му достигне стойностите преди въвеждането на санкциите, а именно 4 млн. барела на ден.

В средата на февруари в Доха министрите на Саудитска Арабия, Катар, Венецуела и руският министър на енергетиката Александър Новак проведоха разговори за подобряване на ситуацията на цените на пазара. Страните изразиха готовност да поддържат средно ниво на производство за 2016 г. на януарските стойности, които сами по себе си са рекордни.

Иран пък се стреми да възстанови пазарния си дял след вдигането на санкциите и очаква, че ОПЕК и други големи производители ще му предложат специална програма за увеличаване на износа.

Служители на Министерството на петрола на Ислямската република по-рано заявиха, че възнамеряват да увеличат производството от 2,8 милиона барела на ден през 2015 г. до 3,6 милиона барела през втората половина на 2016 г. В същото време, според Зангане от 20 март износът на ирански петрол ще достигне 2 милиона барела на ден.

Свободна търговия

Днес Зангане се срещна с руския министър на енергетиката Александър Новак. След разговора Новак обяви, че Русия обмисля въвеждането на режим за свободна търговия с Иран. Двамата обсъдиха редица общи въпроси и въпроси на двустранните търговски и икономически отношения между двете държави.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички