Глас от Русия: България иска нови преговори за "Южен поток"


Глас от Русия: България иска нови преговори за "Южен поток"
Снимка:

3745

Българските партньори активно искат да възобновят преговорите по газопровода "Южен поток". Това заяви руският заместник-министър на енергетиката Юрий Сентюрин, цитиран от РИА "Новости".

„Българските партньори активно поставят въпроса да се възобновят преговорите по „Южен поток“. Най-малкото такава информация стига до нашето министерство“, каза той.

Изявлението на Сентюрин представлява поредното наливане на масло в огъня относно мегапроекта. Още в края на октомври миналата година Actualno.com получи тази информация от свой източник, с уточнението, че търсенето на разговор никога не е спирало реално. В началото на януари още няколко български медии съобщиха, че работата по "Южен поток" може да бъде възобновена.

Веднага след засилване на слуховете реагира руското министерство на енергетиката. Негов представител коментира пред ТАСС, че статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна, той е спрян, припомня БГНЕС.

Реакция имаше и от Кремъл. Преговорите за "Южен поток" са прекратени. Няма основание за тяхното възобновяване. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин. "В момента такъв проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма тема за преговори", заяви Песков.

На 14 януари по темата взе отношение и руският министър на енергетиката Александър Новак. Той потвърди края на „Южен поток“. „Този проект е спрян и днес няма преговори и действия (по него). С България ние винаги общуваме в различни формати“, посочи той пред журналисти в Москва. Едновременно с това Новак заяви, че Русия е готова да реализира проекта за газопровод "Турски поток" при условие, че европейските и турски партньори проявят интерес.

Така се стигна до 20 януари 2016 г., когато „Газпром“ обяви, че договорът за проекта за газопровод „Южен поток“ с South Stream Transport B.V е разтрогнат. Проектът се оценяваше на 15,5 милиарда евро и беше с капацитет от 63 милиарда куб.м. Оператор на проекта бе дъщерната компания на "Газпром" - South Stream Transport B.V. Според официално съобщение на компанията, бордът на директорите на "Газпром" е одобрил сключването на споразумение между Публичното акционерно дружество /ПАО/ "Газпром" и компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на действието на договора за поръчителство по отношение на ангажимента на "Газпром експорт" по споразумението за транспортирането на газ от 2 октомври 2013 г.

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи ПАО "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство спрямо ангажиментите на "Газпром експорт" по споразумението за транспортирането на газ от 2 октомври 2013 г. и да разтрогне договора за поръчителство. Това се казва в официалното съобщение на "Газпром".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички