Сърбия завършва "Турски поток" до края на годината


Сърбия завършва "Турски поток" до края на годината
Снимка: iStock/Guliver

6024

Изграждането на газопроводa "Турски поток" през Сърбия достигна унгарската граница. В момента тръбите се полагат в община Канджиза, близо до селата Велебит и Войвода Зимонич.

Ако всичко върви по план, работата по свързването на сръбската газова мрежа към руския газопровод "Турски поток" ще приключи до края на текущата година, както беше планирано по-рано.

Работниците на сръбско-руската компания Gastrans се възползват от хубавото време, за да завършат последните 10 км от тръбите в предвидения срок, предават сръбски медии.

Газопроводът "носи сигурност, когато става въпрос за доставки на газ, не само в Сърбия, но и във всички страни, през които преминава. Следователно това е важно за Унгария, а вероятно и за Австрия и Германия", каза Милош Кравич, ръководител на община Канджиза.

Изграждането на 400-километровия газопровод също трябва да гарантира енергийна сигурност за Сърбия. Работниците разказват, че всеки ден се полагат до 1.5 км тръби. Строителните дейности започнаха в края на април и по проекта са наети голям брой местни компании.

Междувременно стана ясно, че и двете тръби на "Турски поток" вече са пълни с газ. "В момента и двете тръби са пълни с газ, от съоръжението в Анапа, до терминала в Къйъкьой на турския бряг", се казва в прессъобщение на "Газпром".

Компресорната станция "Руская" е готова за пускане в експлоатация. В същото време приключва и работата по терминала в Турция. Газопроводът ще започне да работи до края на декември, потвърдиха от Москва и Анкара.

Българската част от газопровода, наречена "Балкански поток", също се изгражда ударно и трябва да бъде готова до средата на следващата година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички