Турция може да забави реализацията на "Турски поток"


Турция може да забави реализацията на "Турски поток"
Снимка: Getty Images

1779

Турция се тревожи от високата си зависимост от руските енергийни ресурси и може да отложи плановете на Русия за изграждането на нов газопровод до Югоизточна Европа, предаде Reuters, като се позова на свои източници.

Изправена пред възраженията на ЕС, през декември Русия се отказа от проекта си „Южен поток“, който трябваше да преминава по дъното на Черно море до България и да пренася до 63 млрд. куб.м. газ годишно до Европа. Вместо това руският износител на газ „Газпром“ оповести плановете си да изгради подводен газопровод със същия капацитет до все още непостроения газов хъб на турско-гръцката граница до края на 2016 г.

Според чиновници в Анкара обаче графикът за проекта, известен като „Турски поток“, е нереалистичен. „Въпросът не е само за „Турски поток“, става въпрос за цял пакет от енергийните нужди на Турция. Трябва да сме малко по-търпеливи“, каза енергийният министър на страната Танер Йълдъз.

Турция вече е силно зависима от Русия във вноса си на природен газ. През изминалата година над половината от нуждите на страната от газ са били покрити с внос от Русия. Освен това, руската компания „Росатом“ строи първата атомна електроцентрала на Турция.

Според източник, вероятно „Турски поток“ ще бъде отложен до поне 2017 г. във връзка с тромавите разрешителни процедури, свързани с околната среда, особено преди парламентарните избори през юни.

Според друг източник от правителството, преговорите за вносната цена на руския газ също са фактор. Турция вече си спечели отстъпка от 10,25% в края на февруари, но иска още.

До 2017 г. се очаква потреблението на газ в Турция да надхвърли количествата на вноса. Алтернатива са доставките от Ирак, но те не биха били възможни преди 2018 г., което оставя Анкара без друг избор, освен да купува още руски газ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички