"Турски поток" става все по-привлекателна възможност за Русия и Турция


"Турски поток" става все по-привлекателна възможност за Русия и Турция
Снимка:

2374

Изграждането на газопровода "Турски поток" става все по-привлекателно за Турция и Русия заради нарастващите разходи за транзита на газа през Украйна. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак пред телевизия "Русия 24", предаде ТАСС.

"Безусловно, разбира се, ако цената на транзита се повиши, както заявяват нашите украински колеги, това ще се прехвърли в цената на транспорта и крайната цена за потребителите на природния газ в Турция. Затова Турция е заинтересована газът да влезе направо, заобикаляйки други транзитни държави (сред които и България, бел.ред)", каза той.

Министърът добави, че проектът предвижда изграждането на най-малко една нишка на газопровода с доставка 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Този обем е предназначен за турските потребители.

Проектът "Турски поток" беше обявен от руските власти през декември 2014 г., както замяна на "Южен поток".

Планираше се морският участък на „Турски поток” да е изграден от четири независими нишки с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка. Газопроводът трябва да премине 660 км в стария коридор на „Южен поток” и 250 км по новия към европейската част на Турция.

Предполага се, че целият газ от първата тръба ще бъде предназначен за задоволяване на потребностите на растящия турски пазар.

Предстои среща между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Санкт Петербург. Най-вероятно там ще се вземат политически решения за възобновяване на големите проекти.

Преди разрива сътрудничеството между Русия и Турция беше динамично и многостранно – от енергетиката и туризма до земеделието и строителството. По-конкретно, „Росатом“ се занимава със строителството на АЕЦ „Аккую“ с обща мощност 4,8 ГВт и приблизителна стойност 20 милиарда долара. Не е изключено този проект да бъде размразен. Ще се обсъждат и перспективите за възобновяването на строителството на газопровода „Турски поток.

Първоначално „Газпром“ предвиждаше да построи газопровода „Южен поток“ по дъното на Черно море и през България за Европа, но заради противопоставянето на Еврокомисията компанията обяви нов проект - „Турски поток“ през Турция. До неговото спиране през ноември 2015 г. „Газпром“ успя да купи тръби за 1 милиард евро и да подготви инфраструктурата на руска територия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички