"Турски поток" зацикли


"Турски поток" зацикли
Снимка:

1657

Русия и Турция не могат да се договорят за цената на природния газ, който трябва да потече по т.нар. „Турски поток”, съобщава турският вестник „Хюриет”.

Това е газопроводът, обявен от руския президент Владимир Путин на 1 декември миналата година като алтернативата на спрения вече „Южен поток”. Припомняме, че за спирането на „Южен поток” Русия уведоми Европейската комисия, но и до днес правителството на Бойко Борисов казва, че няма официално съобщение до България по въпроса.

В момента преговорите за цената на газа между „Газпром” и турската държавна енергийна компания Botas са в застой. Причината за неразбирателството е обявената от турския енергиен министър Танер Йълдъз отстъпка от 10,25% в цената на руския газ за Турция. Информацията беше, че отстъпката е договорена в началото на този месец. Но според руския вестник „Коммерсант” такава отстъпка официално не е подписвана, защото от „Газпром” искат отстъпката да се изчислява като за основа се взема цената на доставката, а Botas иска да за база да се взема основата на цената на синьото гориво. Разликата достига няколко хиляди долара за 1000 куб. метра газ.

В момента цената за 1000 кубични метра руски газ за Турция е 370 долара. Анкара обаче иска да свали до 332 долара. През миналата година износът на руски газ за южните ни съседи е в размер на 27,4 млрд. кубични метра.

Още по темата четете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички