Унгария може да се включи в "Турски поток" и "Северен поток"


Унгария може да се включи в "Турски поток" и "Северен поток"
Снимка:

2039

В близко време Унгария може да се включи към проектите на "Газпром" "Северен поток" и Турски поток. Това съобщи Юрий Ушаков, помощник на руския президент в навечерието на визитата на Путин в Будапеща, предаде БГНЕС.

"Искам да отбележа, че нелоши перспективи за засилване на сътрудничеството (между Русия и Унгария - бел. ред.) има в нефтогазовата област: доставките от Русия осигуряват над 75% от унгарското потребление на петрол и 60% на газ. Не е изключено в бъдеще унгарските ни партньори да успеят да се включат в разработваните от "Газпром" нови маршрути за доставка на енергоносители като "Северен поток" и "Турски поток". Сега се обсъжда въпросът, че може даже да има разклонение на "Северен поток" към Унгария."

На срещата си утре в Будапеща с Орбан руският президент ще обсъди ситуацията в Украйна, както и тази в Близкия изток. По думите на представителя на Кремъл двамата политици също ще разговарят за възстановяване на отношенията между ЕС и Русия. "В този контекст унгарците играят достатъчно положителна роля", подчерта Ушаков.

Унгария вече увери Русия за възможностите за урегулиране на проблемите със строителството от Русия на нови блокове в АЕЦ "Пакш". "Росатом"има проект за постояването на два нови блока в атомната централа. Стойността на проекта е 12 млрд. евро. 4 от петте проблема по реализирането на проекта били вече урегулирани. Остава петият - финансирането на проекта трябва да получи одобрение от Еврокомисията. "Пакш" е построена още през 80-те години на миналия век и в момента осигурява около 40% от електроенергията в Унгария. Включването в процеса на още два блока почти ще удвои количеството произвеждана електроенергия и ще създаде 10 000 нови работни места, подчерта Ушаков. "Сега вече много зависи от позицията на Еврокомисията, която с помощта на "увъртания" пречи на реализирането на този проект, който вече е съгласуван между унгарската и руската страна", уточни Ушаков. Според плановете строителството на новите мощности трябва да започне през 20918 г. Русия и Унгария се договориха за строителството на новите блокове в АЕЦ "Пакш" през януари 2014 г. Русия ще предостави на Будапеща държавен кредит от 10 млрд. евро. Общо инвестициите в двата блока няма да са повече от 12,5 млрд. евр.

В програмата на посещението на Путин в Унгария е включено подписването на пан за консултации между външните министерства на двете страни за 2017 г. и комплексна програма за междурегионално сътрудничество за периода 2017-2022 г.

До момента Путин и Орбан са се срещали вече 6 пъти, като традиционно срещите си те провеждат през февруари.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички