Възможно е ускорено завършване на „Турски поток“


Възможно е ускорено завършване на „Турски поток“
Снимка: Getty Images

5194

Според председателя на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер съвсем реална е възможността за по-скорошно приключване на строителството на първите две отсечки от газопровода „Турски поток“. Това заяви той по време на интервю за руския телевизионния канал „Россия 24“.

„Строителството на двете отсечки (трябва да завърши – бел. ред.) до декември 2019 г. „Газпром“ има достатъчно голям опит с реализирането на морски газопроводи, така че смятам, че дори можем да ускорим този график“, каза Милер.

Той припомни още, че морската част от газопровода (която ще бъде с дължина 910 км) ще е собственост на руската газова компания и че „Газпром“ ще финансира 100% от първата и втората отсечка. За доставките на газа до турския пазар ще отговаря турската компания „Боташ“, а за разпространението на европейския – съвместно руско-турско предприятие, информира БГНЕС.

„За създаването на транзитна инфраструктура на територията на Турция за доставки на газ на европейския пазар в съответствие с междуправителственото споразумение ще бъде създадено съвместно предприятие“, коментира Алексей Милер.

Вчера руският енергиен министър Александър Новак и неговият турски колега Берат Албайрак в присъствието на президентите на двете държави – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, подписаха междуправителствено споразумение за строителството на газопровода „Турски поток“. Сумата за строежа на целия проект е 11,4 млрд. евро.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички