25 млн. европейци ще бъдат заплашени от бедност до 2025 г.


25 млн. европейци ще бъдат заплашени от бедност до 2025 г.
Снимка:

1108

Бедността не е проблем само на страните от Третия свят. Оказва се, че до 2015 г. близо 25 милиона европейци ще бъдат в изключително тежко финансово положение, ако лидерите на страните на Стария континент продължават да правят бюджетни икономии. За това предупреди международната хуманитарна организация "Оксфам", в която членуват 17 държави, преди срещата на министрите на финансите на ЕС, предаде БГНЕС.

Европейският модел вече е поставен директно под въпрос заради недобре осмислени политики на икономии, изтъква организацията за борба срещу бедността. Директорката на европейския клон на "Оксфам" Наталия Алонсо изтъкна, че такава политика води до отстъпване от социалните права на хората заради орязване на бюджетите за социални нужди, здравеопазване и образование, ограничаване на правата на трудещите се и несправедлива данъчна система.

През 2011 г. в ЕС 120 млн. души живеят в бедност с по-малко от 60% от средния доход на член на домакинство. Този брой може да се увеличи с 15 или 25 млн. души, ако мерките за бюджетни икономии продължат, считат от неправителствената организация. "Оксфам" отрича каквато и да е било ефикасност на мерките за "сляпо намаляване на обществения дълг", което блокира растежа и тласка нивата на безработица високо нагоре.

Докладът на организацията озаглавен "Клопката на мерките за строги икономии" изтъква и задълбочаването на неравенството в полза на десетте процента най-богати хора в Европа. В доклада се предлага страните от ЕС да се поучат от подобни примери за бюджетни ограничения, преживени от Латинска Америка и Югоизточна Азия през 80-те и 90-те години. Страните-членки на ЕС трябва да защитават нов икономическо модел, основан на справедливото данъчно облагане и обществени инвестиции в услугите и иновациите, предлагат от организацията.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички