България харчи три пъти по-малко пари за наука от средното в ЕС


България харчи три пъти по-малко пари за наука от средното в ЕС
Снимка:

665

България трябва да повиши качеството при разходването на финансови средства в секторите „Образование” и „Наука и развойна дейност”, сочи нов доклад на Европейската комисия.

Докладът е посветен на ефективното изразходване на държавни и европейски средства за развитието на икономиката във всички 27 страни-членки на ЕС и е част от стратегията за развитие на икономиката и трудовия пазар, приета от ЕС през това лято. Фокусът на доклада е върху развитието на научната и развойна дейност, както и на здравеопазването.

Съгласно данните, които ЕК предоставя, през последните две години средствата за научна и развойна дейност у нас непрекъснато намаляват. През 2011 година България е харчила едва 0,25% от БВП за научна и развойна дейност. През 2010 година този процент е бил 0,28 на сто. Страната ни се нарежда на пето място отзад напред по отделени средства за наука, като в тази негативна класация пред нас са само Латвия, Литва, Малта и Словакия.

Най-много пари за наука дава Финландия – 1,09% от БВП. Средното ниво за ЕС е 0,73% от БВП.

Интересен факт е, че само Австрия и Словения са увеличили средствата за научна и развойна дейност през 2011 година спрямо 2012 година.

Друг интересен факт е, че по отношение на доброволното предоставяне на статистически данни за финансирането на наука и научна дейност, за финансирането на енергийния сектор, транспортния сектор и сектора на комуникациите, България не участва и не предоставя данни на ЕС. Данни се дават само по официална държавна линия при разпределението на държавния бюджет.

Ивайло Петров

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички