Дянков ни вижда в еврозоната до 2-3 години


Дянков ни вижда в еврозоната до 2-3 години
Снимка:

5242

"България може да влезе в еврозоната до две-три години, но дата за присъединяването й не може да се поставя." Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред Ройтерс по повод годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), предаде БГНЕС.

Той отбеляза, че от 27-те страни - членки на ЕС само четири са покрили критериите на Маастрихт – Естония, Финландия, Швеция и самата България, която не влиза в еврозоната.

Дянков заяви, че еврото ще оцелее в кризата и България все така желае да се присъедини към еврозоната. Според него това може да стане до две-три години. Но той признава, че не може да се постави срок за присъединяването й, докато общността и институциите й се променят заради кризата.

"Датата за присъединяване на България към еврозоната изобщо не е предмет на обсъждане, защото не е ясно ще има ли допълнителни правила и институции", изтъкна вицепремиерът ни.

На свой ред Ройтерс обобщава, че плановете на няколко източноевропейски държави за присъединяването им към еврозоната са изложени на риск заради кризата на единната валута. Те обаче настояват блокът да се придържа към първоначалните си правила, вместо да ги променя заради страни като Гърция.

Редактор: Георги Иванов

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички