До момента сме договорили 71% от всички възможни евросредства


До момента сме договорили 71% от всички възможни евросредства
Снимка:

5028

Обемът на договорените евросредства надхвърля 11 млрд. лева от 15.6 млрд. като обем на цялата рамка. Това каза пред БНР министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Той допълни, че България до момента е договорила 71% от всички възможни средства, съобщи БГНЕС.

"Усилията на българското правителство и на бенефициентите, ползващи средствата, трябва да са уточнени, освен да ползваме в максимален обем средствата, да се готвим и за следващия програмен период – от 1 януари 2014 г. От това, което сторим през следващите 2 години, с такъв старт ще започнем през 2014 г.", обясни Дончев.

Той заяви, че се планира да има сериозни промени в политиката на сближаване в Европа. "Няма как, след като половин Европа се тресе от финансови кризи, да си мислим, че евросредства ще се дават по същите правила. Изчезва ракурсът, където едни пари, вземани от по-богатите се дават на по-бедните. Политиката по сближаване трябва да се мисли като инструмент за Европа да бъде по-свързана и конкурентоспособна", отбеляза Томислав Дончев и посочи, че категорично за следващия програмен период средствата ще се ползват за инструмент за по-добра бюджетна дисциплина. "Ако една държава надхвърли параметрите по бюджетния дефицит, ще й се спират евросредствата", обясни още Дончев. Той добави, че вече са факт проектите за нови регламенти и всички тези иновации вече са ясно видими.

За енергийната ефективност Дончев коментира, че има средства за енергийна ефективност за частни жилища през този период. "Няма как всички мерки да се базират изцяло на публично финансиране. Европейското финансиране трябва да изиграе ролята на стръв, да провокира вниманието на хората да направят това саниране на жилищата си. Дори на база кредит ако едно домакинство се санира, то ще бъде на плюс. След 2-3 г. средствата, които са дадени, те ще бъдат избити. Въпросът е как собствениците да бъдат накарани и стимулирани заедно да вземат подобни мерки. До момента стотици, може би 150-160 публични сгради са ремонтирани с европейски средства по мерките за енергийната ефективност", съобщи Дончев.

За земеделската програма министърът по еврофондовете каза, че се отчитат над 32% от средства като разплатени, а близо 54% от средствата са договорени. "Нямам право да бъда пленен от страхове. Мое задължение е да полагаме всички усилия използването на средства да става с необходимото темпо и по най-добрия начин", обясни Дончев.

Той информира, че нетната финансова позиция по евросредствата в момента е над 3,5 млрд. разлика между това, което България е дала и това, което е получила. 

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички