ЕК дава България на съд заради данъчни облекчения за САЩ


ЕК дава България на съд заради данъчни облекчения за САЩ
Снимка:

592

Европейската комисия заведе дело срещу България пред Съда на ЕС, тъй като страната ни не е привела свое споразумение със САЩ в съответствие с правото на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията. Оказва се, че в двустранното споразумение за техническа помощ между България и САЩ присъстват клаузи за данъчни и митнически облекчения. По силата на документа страната ни премахва облагането с мито и ДДС на вноса на продукти, свързани с финансирани от САЩ проекти за подпомагане. Това обаче не е разрешено по правилата на ЕС.

От Европейската комисия напомнят, че при присъединяването си към ЕС България е поела ангажимент да приведе действащите си споразумения със страни извън Съюза в съответствие с правото на ЕС. Преди време институцията поиска от страната ни да измени споразумението в съответствие с правото на ЕС или да го прекрати едностранно. Тъй като това не се случи, Комисията завежда дело в Съда на ЕС.

Според правилата на ЕС за митата митнически облекчения могат да се прилагат само при специфични обстоятелства. Например някои привилегии и имунитети са позволени, когато организации се учредяват по международното право или когато със страни извън ЕС се сключват споразумения за културно, научно или техническо сътрудничество. Освобождаването на вноса от ДДС пък може да се позволи по дипломатически споразумения. Нито едно от данъчните и митническите облекчения в споразумението между България и САЩ не отговаря на тези критерии. Ето защо не могат да се прилагат облекчения за вноса на стоки за финансирани от САЩ проекти за подпомагане в България.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички