ЕК: Италия е извадена от процедурата за прекомерен дефицит, Испания трябва да продължи с реформите


ЕК: Италия е извадена от процедурата за прекомерен дефицит, Испания трябва да продължи с реформите
Снимка:

569

Европейската комисия ще предложи изваждането на Италия от наказателната процедура за прекомерен дефицит, съобщи в "Туитър" еврокомисарят по индустрията и промишлеността италианецът Антонио Таяни, предаде БГНЕС.

Пет страни от общо 20 трябва да излязат от процедурата за прекомерен дефицит, съобщи европейски източник. Фактът, че Италия е част от тях не е изненада предвид изявленията на европейски представители в Брюксел. Изискването от процедурата "ще изисква дефицитът да остане под 3% тази година и след това, имайки предвид мерките, които новото правителство смята да вземе", заяви в началото на май еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Условието е страната да остане трайно под прага от 3% и да приложи структурни реформи. Според прогнозите на Комисията дефицитът на Италия трябва да бъде 2,9% тази година и 2,5% през 2014 г. или под прага от 3%. Но астрономическият дълг на страната тревожи и тя трябва да финансира мерките за стимулиране на икономиката в размер на около 10 милиарда евро, обявени от новия премиер Енрико Лета.

Препоръките ще бъдат обсъдени на последната среща на върха на държавните и правителствените ръководители в края на юни, след което да бъдат официално одобрени от министрите на финансите на 27-те държави членки.

Междувременно ЕК поиска от Испания да довърши до края на годината реформата на пенсионната система, да се бори с младежката безработица и да прецени дали е необходимо да извърши промени на пазара на работна ръка преди юли и да представи възможните промени най-късно до септември.

В данъчната сфера Брюксел настоява за систематична ревизия на данъчната система към март 2014 г. В рамките на тази ревизия трябва да се проучи евентуално увеличаване на ДДС за някои стоки, които ползват намаление от 10% до 21%.

Освен това правителството на Мариано Рахой трябва да предприеме допълнителни мери относно данъците върху замърсяващи природата производства и най-вече облагането на горивата.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички