ЕК: ЖП транспортът задължително достъпен за хора с увреждания


ЕК: ЖП транспортът задължително достъпен за хора с увреждания
Снимка:

432

Едно от основните изисквания, които Европейската комисия поставя при изграждането, модернизирането или обновяването на железопътната инфраструктура тя да е физически достъпна, съобщава Рапид.

Тази достъпност може да бъде постигната чрез предотвратяване или премахване на препятствия, както и чрез други мерки — например оказването на помощ. Предлагат се както нови правила за инфраструктурата - маршрути без препятствия по тях, продажба на билети, информационни гишета, тоалетни, визуална и устна информация, подходяща широчина и височина на пероните, както и наличие на помощни средства за качване. Същевременно такива са предложени и за железопътните вагони - врати, тоалетни, пространства за инвалидни колички и информация.

Заместник-председателят на ЕК и комисар по транспорта Сийм Калас заяви: „Улесняването на достъпа на всеки гражданин до железопътния транспорт е в центъра на нашата стратегия за висококачествена и устойчива транспортна система в Европа. Тази промяна е първото от поредицата действия на Комисията през годината, които имат за цел да улеснят още повече ползването на транспорта от лица с увреждания или с намалена подвижност в Европа. С нея се осъществява пряка връзка с вече съществуващите технически спецификации на равнище ЕС за достъпност на железопътния транспорт и се дава пример за добра практика за други видове транспорт. Тя свидетелства също така за решимостта на ЕС да изпълни своите задължения по силата на Конвенцията на Организацията на обединените нации за правата на хората с увреждания.”

„Наличието на общи правила за достъпност на равнище ЕС улеснява и прави по-удобно пътуването в целия ЕС на лица с увреждания и на всички, чиято подвижност е намалена — например от естествения процес на остаряване, временни увреждания поради злополука или понеже пътуват с деца. Чрез изискванията за достъпност също така ще се подобри общото качество на пътуванията за всички пътници и ще се спомогне за нейното осъществяване в железопътния сектор, тъй като в целия ЕС ще се прилага едно общо решение. В сегашните времена на строги икономии въвеждането на съгласувани правила за целия ЕС е ефективен начин за намаляване на разходите и преодоляване на техническите пречки”, добави Калас.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички