ЕК предлага нов механизъм за подпомагане на банките


ЕК предлага нов механизъм за подпомагане на банките
Снимка:

592

Единен механизъм за преобразуване (ЕМП) в подкрепа на банковия съюз предложиха от Европейската комисия, предаде БГНЕС. Той е поредната мярка, която ще позволи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да упражнява пряк контрол върху банките в еврозоната, предаде БГНЕС.

Механизмът ще допълни Единния надзорен механизъм (ЕНМ) (IP/12/953), който ще се задейства през 2014 г. Единният механизъм за преобразуване ще гарантира, че ако въпреки засиления надзор обхваната от ЕНМ банка се сблъска със сериозни затруднения, преобразуването ѝ ще може да се извърши ефикасно с минимална цена за данъкоплатците и реалната икономика.

"С това предложение са налице всички елементи за един банков съюз, с помощта на който да се стабилизира секторът, да се възстанови доверието и да се преодолее разпокъсаността на финансовите пазари. Не можем да премахнем риска от това банки да изпадат в неплатежоспособност, но с Единния механизъм за преобразуване и Фонда за преобразуване следва да гарантираме, че самите банки, а не европейските данъкоплатци, са тези, които ще поемат на плещите си тежестта от евентуална загуба", заяви председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу.

Засилената надзорна рамка на ЕНМ, както и затегнатите изисквания към банките, ще увеличат сигурността на сектора. Все пак винаги присъства известен риск от това дадена банка да бъде изправена пред сериозен проблем по отношение на ликвидността или платежоспособността. Банковият надзор и преобразуване трябва да бъдат съгласувани и извършвани на едно и също централно равнище, така че да се ограничи несигурността и да се предотвратят масови отливи на вложители, както и разпространяване на проблемите в цялата еврозона.

Предложеният ЕМП ще прилага съществените правила за банковото възстановяване и преобразуване - чието приемане скоро предстои - в банковия съюз. Преговорите между Съветът и Европейския парламент скоро ще започнат, като през есента се очаква окончателно решение по директивата относно възстановяването и преобразуването на банките.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички