ЕК: В ТПТИ правителствата ще имат право на регулаторни мерки за защита на труда и околната среда


ЕК: В ТПТИ правителствата ще имат право на регулаторни мерки за защита на труда и околната среда
Снимка: Европейска комисия

7706

В рамките на 11-ия кръг на преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бяха дискутирани три основни аспекта на споразумението – пазарен достъп, регулаторно сътрудничество и търговски правила, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

С цел подобряване на регулаторното сътрудничество службите на ЕК проведоха срещи с аналогичните американски институции - National Highway Traffic Safety Administration, Federal Communication Commission, Food and Drug Administration, Occupational Health and Safety Administration and Environment Protection Agency и др. Срещите бяха използвани, за да се подчертае, че регулаторно сътрудничество е възможно само в сектори, в които то ще запази или подобри нивата на защита на потребителите и че всякаква форма на сътрудничество не може да промени регулационните и демократични процеси в Европа, посочват от ЕК.

Предложението на ЕК относно устойчивото развитие в ТПТИ потвърждава правото на правителствата да предприема регулаторни мерки в областта на труда и опазването на околната среда. Предложението също така се позовава на ангажиментите, поети в рамките на Международната организация на труда (МОТ) и многостранните споразумения в областта на околната среда, за да се гарантира, че и двете страни зачитат общ набор от основни трудови стандарти и правила за опазване на околната среда. Освен това текстът включва задължение да не се отслабва националното законодателство в областта на труда или околната среда с цел привличане на търговия или инвестиции.

Разпоредбите относно околната среда в главата за устойчиво развитие включват засилване на сътрудничеството между ЕС и САЩ за борба с незаконната сеч, незаконния риболов или незаконната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна.

А още: формулиране на политики за предотвратяване или свеждане до минимум на неблагоприятния ефект върху човешкото здраве и околната среда, свързан с търговията с химически материали или отпадъци; насърчаване на търговията и инвестициите в екологосъобразни стоки и технологии — например свързани с производството на енергия от възобновяеми източници; ангажимент за опазване на биологичното разнообразие и екосистемите и за прилагане на ефективни мерки за гарантиране на устойчивото използване и управление на природните ресурси, по-специално в области като горското стопанство, риболова, дивата природа и биологичните ресурси.

Разпоредбите относно труда включват подкрепа за всички стратегически цели на програмата за достоен труд на Международната организация на труда (МОТ), сред които насърчаване на заетостта, права на работниците, социална закрила, социален диалог, както и недискриминация и равенство между половете, както и утвърждаване на основните трудови стандарти на МОТ. А също така: позоваване на съществуващи структури за улесняване на местния и трансатлантическия социален диалог и информирането и консултирането на работници, като например работническите съвети; защита на други стандарти на МОТ в допълнение към основните, като например стандартите за здраве и безопасност на работното място.

"Търговските преговори със САЩ ще продължат да бъдат прозрачни и занапред. Ето защо днес представям публично предложението, за да може всеки да види какво желаем да постигнем", заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

В същото време Европейската комисия представя първия по рода си подробен доклад от последния кръг на преговори по ТПТИ, който се състоя през октомври. В него се обобщават обсъжданията, проведени в трите области на споразумението — достъп до пазара, регулаторни въпроси и правила.

Редактор: Петя Бързилска

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички