ЕП одобри бюджета на ЕС за следващия програмен период 2014 - 2020


ЕП одобри бюджета на ЕС за следващия програмен период 2014 - 2020
Снимка:

638

С 474 гласа „за“, 193 „против“ и 42 въздържали се Европейският парламент прие резултата от преговорите със Съвета за дългосрочния бюджет на ЕС — Многогодишната финансова рамка за 2014―2020 година.

На 19 юни преговорите постигнаха резултати, които ЕП обяви за недостатъчни, затова и разговорите продължиха и през миналата седмица в рамките на подготовката за Съвета. Накрая председателят Мартин Шулц, основният преговарящ от ЕС Ален Ламасур (ЕНП, Франция), министър‑председателят на Ирландия Енда Кени, външният министър Иймън Гилмър и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу постигнаха съгласие, което получи одобрението на основните политически групи в ЕП и страните-членки.

Извличане на най-доброто от всяко изхарчено евро

ЕП постигна основните си приоритети, заложени в преговорния мандат. В тях се включват както почти пълна гъвкавост по отношение на прехвърлянето на плащания от година на година, така и високи нива на гъвкавост по отношение на бюджетните ангажименти, както по години, така и по разходни пера. Това ще позволи по-лесното финансиране на политики за младежка заетост и научната дейност, като програмата „Еразъм за всички“, както и подкрепа за малките и средните предприятия (МСП). Гъвкавостта е нужна, за да се гарантира, че всяко евро е използвано там, където е било най-нужно, особено като се има предвид, че годишните бюджети ще бъдат намалени.

Ревизия през 2016 година

Ключово постижение на ЕП беше добавянето на „клауза за ревизия“, която да даде на следващите Парламент и Комисия възможност да се произнесат по бюджета, с който в противен случай трябваше да се съобразяват до края на мандатите си, без всъщност да са имали отношение към приемането му. Комисията ще представи преглед за функционирането на МФР, взимайки предвид икономическата ситуация. Ще бъде обърнато особено внимание на привеждането на срока на МФР (7 години) в съответствие с 5‑годишния политически цикъл на европейските институции. Прегледът ще бъде съпътстван от законодателно предложение за ревизия.

Затваряне на пропастта в плащанията от 2013 година

Съветът заяви, че ще изпълни ангажимента си за финансиране на изискуемите за 2013 г. задължения в размер на 11,3 млрд. евро. Министрите на икономиката и финансите на страните членки ще вземат официално решение за първия транш от 7,3 млрд. евро до 9 юли най-късно, а в началото на есента ще решат за втория. Това беше важен въпрос за ЕП, тъй като той иска да се увери, че бюджетът за 2014 година (първият за новата МФР) няма да бъде натоварен със стари неплатени сметки. ЕП няма да даде съгласието за регламента за МФР или за приемането на бюджета за 2014 г., докато новият изменен бюджет, покриващ остатъка по дефицита (определен от Комисията), не бъде приет от Съвета.

Още един милиард за най-нуждаещите се

В заключителните преговори беше постигнато споразумение да бъде увеличен Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица от 2,5 на 3,5 милиарда евро. Допълнителният един милиард може да се използва от страните-членки по тяхно желание за схемата за разпределение на храни.

Група на високо ниво за собствени ресурси

Група на високо ниво от членове на трите институции ще разглежда настоящата система за собствени ресурси, ръководена от принципите опростяване, прозрачност, равнопоставеност и демократична отчетност. Националните парламенти ще бъдат поканени на междуинституционална конференция през 2016 г., за да оценят резултата от работата, въз основа на който Комисията ще направи оценка на възможността за използване на собствени ресурси при следващия МФР.

Какво предстои?

Изходът от преговорите ще бъде оформен в регламент, придружен от междуинституционално споразумение, което трябва да получи одобрението на Парламента с мнозинство от половината плюс един гласа от целия си състав. Парламентът е готов да гласува регламента за МФР и споразумението в началото на есента, веднага щом нужните технически и законови условия за финализирането на необходимите текстове са изпълнени, за да може да отразят споразумението.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички