ЕС грабна Нобеловата награда за мир


ЕС грабна Нобеловата награда за мир
Снимка:

618

Евросъюзът е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир.

През последните шест десетилетия той допринесе за мира и обединението, демокрацията и правата на човека, заяви президентът на Нобеловия комитет Торбьорн Ягланд по време на пресконференция в Осло.

Наградата се връчва на европейския блок и за окуражаването на демократичните ценности в страни, които не са членове на ЕС, като Хърватия, Сърбия и Турция.

Председателят на ЕП Мартин Шулц бе първият европейски представител, който реагира на новината за това, че ЕС е тазгодишният лауреат на наградата за мир, предаде АФП.

„Дълбоко съм трогнат. За мен е чест, че ЕС спечели Нобеловата награда за мир”, заяви той в профила си в социалната мрежа.

НРК преди дни предположи, че Комитетът през т.г. може да присъди приза на ЕС, с което да почете 60-та годишнина от рождението на предшественика на блока – Европейската общност за въглища и стомана, спомогнала за мира и стабилността на континента.

Европейският съюз се намира по средата на една от най-тежките си кризи. Но може би именно сега проектът на мира и стабилността заслужава да получи ръка от Норвегия.

Скандинавската страна, която е домакин на Нобеловата награда за мир, не е членка на Евросъюза. 3/4 от нейното население се противопоставя на предположението за членство в организацията.

Европейският съюз винаги е бил проект за мир! Такава е целта на възникването му, така се е развивал през годините, заради това винаги се е стремял към разширяване и заради това влиянието му като пример за света е толкова значимо и силно, коментира наградата първият български еврокомисар Меглена Кунева, съобщиха от пресофиса й.

В ден като днешния чувствам истинска гордост, че пета година България и българите сме част от голямото европейско семейство, добавя тя.

 

 

 

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички