ЕС няма да засяга темата за борбата с дънъчните измами


ЕС няма да засяга темата за борбата с дънъчните измами
Снимка:

592

На срещата на върха ЕС в сряда за борбата с дънъчните измами спорът за нищожните данъци, плащани от някои мултинационални компании, който набра сила, няма и да бъде засегнат. Акцентът ще е борбата срещу частните укриватели.

Европейските лидери искат да убедят Австрия и Люксембург да вдигнат частично банковата тайна и да приемат преразглеждане на европейското законодателство, страдащо от 2008 година от изключенията в данъчното облагане на спестяванията.

Но "ние не възнамеряваме да се говори за хармонизиране на корпоративния данък", каза европейски дипломат. И това става въпреки изявленията на председателя на борда на директорите на интернет гиганта Гугъл Ерик Шмид и разкритията на практиките на друга американска компания – Епъл /Apple/ за заобикаляне на данъците.

Ерик Шмид призна в неделя, че "международното данъчно право най-вероятно ще спечели, ако бъде реформирано". "В момент, в който семействата трябва да затягат коланите," данъците, плащани от корпорациите, "с право са гореща тема", пише той в коментар, като същевременно гарантира, че неговата компания спазва закона.

Гугъл и други американски компании като Амазон /Amazon/ или Старбъкс /Starbucks/ попаднаха под обстрел от критики във Великобритания, защото плащат малки или никакви данъци върху милиарди паунди, спечелени в страната. Данъчните икономии на корпорациите са благодарение на изкусно счетоводство.

Парламентарно разследване в Съединените щати разкри сложна мрежа от дъщерни дружества в чужбина, използвани от Епъл, за да се заобиколи плащането на данъци върху десетки милиарди долара печалба.

"Ние не зависим от данъчни хитрости" и "не крием пари в данъчни убежища", защити се главният изпълнителен директор на Епъл Тим Кук пред Сената на САЩ във вторник.

Привлекателността на Ирландия

"Тези нарушения трябва спешно да се спрат", отговори във вторник Майкъл Дженингс, говорител на Европейската комисия. "Ние искаме мерки, които правят използването на данъчни схеми по-трудно за компаниите", каза той.

Изпълнителната власт на ЕС е безсилна по тези въпроси, които изискват единодушие на всички 27 страни-членки на ЕС

Европейската комисия поднови през пролетта на 2011 година, предложение, което включва създаване на "обща основа за облагане с корпоративен данък", т.е. единна схема за изчисляване на облагаемия доход на дружества, осъществяващи дейност в ЕС.

В момента, компаниите трябва да се съобразяват с 27 законодателства и да се занимават с толкова данъчни администрации. Но този проект е все още в чекмеджетата.

И е там именно поради позицията на Ирландия, редовно обвинявана, че играе с мултинационалните компании, предлагайки им особено ниски данъчни ставки – едва 12.5% - докато средната в еврозоната е 23%. Според американското парламентарно разследване, някои компании като Епъл договарят ставки дори по-ниски от 2%.

"Ние имаме напълно прозрачна данъчна система", наскоро се защити министърът на финансите Майкъл Нунън. Именно Ирландия председателства ЕС до края на юни.

Освен това, "ако чуждестранни фирми, включително американски, са привлечени от корпоративния данък в Ирландия, има далеч по-важни критерии: фактът, че говорим на английски, че сме в еврозоната", каза той.

В този контекст, идва време за ново засилване на борбата срещу данъчните хватки, надявайки се , че въпросът за хармонизиране на ставката на корпоративния данък трябва да бъде поставян все по-често, заяви дипломатически източник.

В дневния ред на срещата на върха са предложения на Брюксел, известни още от края на 2012 година, които насърчават държавите-членки да подобрят своите споразумения за двойното данъчно облагане, за да се предотврати укриването на данъци от фирмите.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички