ЕС осъмна със споразумение за банките във фалит


ЕС осъмна със споразумение за банките във фалит
Снимка:

557

Тази нощ европейските министри на финансите успяха да постигнат компромис по отношение на правилата за това как да се решава съдбата на банки във фалит. Единият вариант е да се финансират, а другият - да се ликвидират, така че вложителите да не пострадат, заявиха дипломатически източници.

След продължили повече от 6 часа дискусии в края на краищата бе постигнато споразумение за степента на гъвкавост, която да се оставя на всяка държава, което бе и невралгичната точка в преговорите досега. Холандски дипломат съобщи в "Туитър", че "има споразумение". Това стана в 02:00 часа наше време. Новината бе потвърдена и от други два дипломатически източника, без да се съобщават детайли за същността на компромиса.

Ирландското председателство на ЕС не успяваше досега да сближи гледните точки на две групи страни. В първата са Франция и Великобритания, които искат да имат гъвкавост за действие при всеки конкретен случай. Например Париж иска в някои случаи при определени обстоятелства да защитава индивидуалните вложители и малките и средни предприятия. Други страни като Германия, Холандия и Финландия напротив искаха възможно най-стриктни правила, за да се избегне несигурността, която би отблъснала инвеститори и вложители. Те искат и да се избегне в бъдеще всякакво прибягване до публични средства.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички