ЕС смъква таксите за банкови трансакции


ЕС смъква таксите за банкови трансакции
Снимка:

630

По предложение на Европейската комисия таксите за трансакции по дебитни и кредитни карти в ЕС ще бъдат намалени, съобщава КРОСС. Годишно тези такси възлизат на 130 млрд. евро. Искането е максималното облагане да бъде ограничено до 0,2% от стойността на трансакцията с дебитна карта и до 0,3% - с кредитна.

В момента магазините и секторът на услугите плащат такси на банките всеки път, когато клиентът използва за разплащане картата си. Таксите са различни в зависимост от оборота на търговеца и от това дали му е платено с дебитна или кредитна карта.

Брюксел изчислява, че средно една трансакция с дебитна карта струва на търговеца около 0.2% от получената от него сума, а с кредитна - почти пет пъти повече. ЕС планира първоначално мярката да засегне само трансграничните сделки, например ако български гражданин пазарува с картата си в друга държава от Общността. Предвижда се след изтичане на преходен период от 22 месеца таванът на таксите да се прилага и за вътрешни трансакции във всички държави.

В резултат на предложението цените на стоките и услугите ще спаднат, смятат от бизнеса. Според банките обаче по този начин потребителите в крайна сметка ще плащат по-високи такси за използване на кредитна или дебитна карта. От ЕК смятат, че новото предложение ще доведе до повече сигурност за потребителите. Те ще бъдат защитени от измами, евентуални злоупотреби и инциденти при плащанията.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички