Еврогрупата планира да наложи санкции на Испания и Португалия


Еврогрупата планира да наложи санкции на Испания и Португалия
Снимка: Европейски парламент

3071

Днес се очаква министрите на финансите на страните от еврозоната да обявят, че Испания и Португалия нарушават бюджетните правила на ЕС, което ще доведе до възможност за налагане на санкции на двете страни, обяви снощи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум , цитиран от Франс прес. Това би била безпрецедентна процедура в историята на валутния съюз, отбелязва агенцията.

Максималната глоба, която Европейската комисия може да наложи на двете страни, е в размер на 0,2% от БВП. Европейският комисар за икономиката Пиер Московиси изрази своето очакване Европейската комисия (ЕК) да предложи да бъдат замразени част от средствата от структурните фондове на ЕС, предвидени за Испания и Португалия от догодина. Миналата година бюджетният дефицит на Португалия достигна 4.4% от БВП, а този на Испания – 5 на сто от БВП, при разрешени 3 процента.

Гърция категорично заема позиция против налагането на санкции срещу Португалия и Испания. По нареждане на премиера Ципрас, гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос, е изразил категорична подкрепа за двете страни. Финансовите министри на Италия и Франция също са настояли за по-гъвкав подход, подкрепяйки аргумента на своя гръцки колега, че след Brexit твърдата линия по отношение на финансите в момента ще изпрати съвсем погрешно послание на финансовите пазари.

Европейският комисар за икономиката представи своите първи анализи за ефекта от Brexit върху европейската икономика. Очаква се излизането на Великобритания да понижи икономическия растеж на ЕС с между 0.2 и 0.5 % догодина, а този на Великобритания - с между 1 и 2.5 процента. Московиси призова новото британско правителство да задвижи процедурата по излизането на страната от ЕС възможно най-скоро.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички