Еврозоната даде още пари на Гърция


Еврозоната даде още пари на Гърция
Снимка:

4596

Кредиторите от еврозоната хвърлиха спасителен пояс на Гърция, вземайки решение да предоставят на Атина 3 милиарда евро до октомври, за да предотвратят новото задълбочаване на дълговата криза, като в същото време засилиха натиска върху правителството за допълнителни съкращения в държавния сектор и бюджетните разходи, пише „Гардиън”.

Гърция ще получи 2.5 милиарда евро този месец, плюс още 500 милиона през октомври. Това решение беше взето на заседание на финансовите министри от еврозоната. В допълнение, Европейската централна банка ще върне 2 милиарда евро от печалбите, спечелени от гръцки облигации, докато Международният валутен фонд се очаква да предостави 1.8 милиарда евро през август.

С ултиматумите и крайните срокове, поставени преди срещата на финансовите министри, която се състоя в понеделник вечерта, резултат на преговорите стана колебливата зелена светлина за отпускането на допълнителни спасителни финансови средства.

Преговорите от уикенда между гръцкото правителство и представители на „тройката” от ЕК, ЕЦК и МВФ, завършиха в последния момент със споразумение за нов пакет от бюджетни съкращения и фискални реформи в Гърция в замяна на спасителната помощ.

Финансовите министри от еврозоната взеха решение в понеделник да запазят натиска върху Гърция за изпълнението на реформите, като продължат да предоставят финансовата помощ от спасителния пакет. В същото време гърците отново излязоха по улиците, за да протестират срещу рестриктивните планове на правителството, което все още е разклатено, след като избегна краха миналия месец, пише „Ню Йорк Таймс”.

Около 5000 гърци, включително стотици недоволни полицаи на мотоциклети, се присъединиха към протестите в понеделник срещу възобновените призиви на международните кредитори за съкращаването на 15 000 работни места в държавните служби и за намаляване на заплатите на държавните служители преди възможно уволнение на фона на извънредно високата безработица в страната, надхвърляща 27%.

Кметът на Атина е бил хоспитализиран за кратко в неделя, след като е бил нападнат от служители по време на среща за обсъждане на съкращенията. Същевременно кметът на Солун заплаши да подаде оставка, ако се наложи да въведе още съкращения.

Протестите се проведоха след период на относително спокойствие в Гърция и вдъхнаха живот на опасенията около способността на премиера Андонис Самарас да осъществи съкращенията, съгласувани с международните кредитори, и около способността на неговото правителство да оцелее.

Гърция си осигури предоставянето на поредния транш от спасителната помощ от еврозоната миналата нощ. Кредиторите обаче показаха ясно на Атина, че ще трябва да спази обещанията си за съкращаване за работни места в публичния сектор и за други реформи, за да получи всичките средства, пише „Айриш Екзаминър”.

Споразумението, което ще спести на Гърция обявяването на дефолт по дълга през август, ще осигури поетапното предоставяне на средства в рамките на спасителната програма под стриктния надзор на международните кредитори в реализирането на непопулярните реформи.

Министрите на финансите се съгласиха да извършат поетапни преводи на финансовата помощ, започвайки с транш в размер на 2.5 милиарда евро през юли. Споразумението предвижда допълнително изплащане на 500 милиона през октомври. Централните банки в системата на еврозоната ще допринесат с 1.5 милиарда евро през юли и 500 милиона през октомври. МВФ ще предостави 1.8 милиарда евро през август.

След повече от три години на животоподдържаща помощ от Европа, управляващата коалиция в Гърция е разединена по отношение на начина за изпълняване на изискванията за спасителната програма, което застрашава да възпламени отново дълговата криза в еврозоната.

Но седмицата на преговори, завършила с обещания за реформи в публичния сектор, изглежда е убедила международните кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ – в решимостта на Гърция да възстанови своята икономика.

Гърция си осигури силно необходимите й 6.8 милиарда евро в рамките на спасителния финансов пакет, след като международните кредитори приключиха инспекцията си в страната, договаряйки с гръцкото правителство съкращаване на хиляди работни места в държавния сектор и намаляване на разходите, пише „Вашингтон пост”.

Експерти от Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд заявиха, че финансите на Гърция се подобряват, но предупредиха, че осъществяването на реформите е твърде бавно и че перспективите пред икономиката на страната, която е в рецесия от 2007 година насам, остават несигурни.

Те все пак препоръчаха да бъде предоставен следващият транш в рамките на спасителния пакет и финансовите министри от еврозоната дадоха своето съгласие. Белгийският министър на финансите Коен Генс обяви, че заемът ще бъде предоставен поетапно през юли, август и септември.

„Гърция влиза в релси”, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле, когато напускаше заседанието. „За тях не е лесно”, допълни той.

Международните кредитори на Гърция се съгласиха да й предоставят нови 8.7 милиарда долара в рамките на спасителния финансов пакет, но предупредиха страната, че икономическите перспективи пред нея са несигурни, предаде радио „Гласът на Америка”.

Гърция се надяваше на отпускането на над 10 милиарда долара от спасителния пакет, за да избегне фалита в идните седмици. Но на заседанието си в Брюксел финансовите министри от еврозоната избраха по-малък пакет и заявиха, че той ще бъде предоставен на части през следващите три месеца.

Кредиторите – европейските съседи на Гърция, Европейската централна банка и Международният валутен фонд – заявиха, че затъналата в дългове Гърция напредва твърде бавно в изпълнението на обещаните икономически реформи. Гърция е затънала в шестгодишна рецесия и кредиторите посочват, че икономическите перспективи са несигурни.

Преди да се срещнат финансовите министри, инспекторите на международните кредитори достигнаха споразумение с Атина за съкращаването на хиляди държавни служители до края на 2013 година в замяна на нов дял от спасителния пакет.

Няколко хиляди служители в държавния сектор, много от които застрашени от съкращенията, планирани за идните месеци, протестираха по улиците на Атина.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички