Франция и Германия на двата полюса за сътрудничество със САЩ


Франция и Германия на двата полюса за сътрудничество със САЩ
Снимка:

514

Франция и Германия са в пълно противоречие относно плановете за започването на преговори на ЕС със САЩ за ново споразумение за свободна търговия, което има потенциала да създаде най-големия пазар в Западното полукълбо, съобщава bTV.

Германският канцлер Ангела Меркел излезе с позиция, че преговорите трябва да започнат в предвидения срок – 8 юли.

„Европейската комисия иска да стартира преговорите на 8 юли и германското правителство подкрепя това предложение. Ние искаме това споразумение за свободна търговия и искаме преговорите да започнат сега”, цитира АФП думите на говорителя на Ангела Меркел Щефан Зайберт.

Франция, от своя страна, настоява на временно замразяване на преговорите, докато САЩ не внесат пълна яснота върху обвиненията за подслушване на европейските дипломатически представителства и офиси в Ню Йорк и Вашингтон.

Международните наблюдатели припомнят, че Париж вече заплаши с блокиране на преговорите, ако не от тях не бъде изключен сектора на аудио-визуалните услуги.

„Не става въпрос за блокиране на преговорите за свободна търговия със САЩ, а по-скоро смятаме, че ще е разумно за временното им замразяване, за период от 15 дни, за да се избегна всяка възможна полемика и да има време за предоставяне на изисканата информация”, заяви в Париж, практически по същото време, по което вървеше пресконференцията в Берлин, говорителката на френското правителство Нажат Вало-Белкасем.

Вчера, Европейската комисия излезе с официална позиция, че датата за преговорите за търговското споразумение между ЕС и САЩ не се очаква да бъде променяна.

Разединението в позициите на Германия и Франция по външнотърговската политика на ЕС се случва много рядко, припомнят наблюдатели.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички