Калфин: ЕС ще намали инвестициите си на Балканите


Калфин: ЕС ще намали инвестициите си на Балканите
Снимка:

843

Европейският съюз ще намали инвестициите си на Балканите. Свиване на европейските вложения ще има и в страните по Източното партньорство и в Северна Африка. Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС.

По думите му причината е орязването на разходите в дългосрочния бюджет на ЕС, което ще засегне и финансирането на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). До 2020 година ЕИБ ще разполага с 25 млрд. евро от европейския бюджет при 29,5 млрд. евро за 2007-2013 г. От това годишното кредитиране на трезора ще се свие от средно 4,2 млрд. на 3,6 млрд. евро.

"Става дума за 5 млрд. евро, но те означават видима промяна в размаха на работата на инвестиционната банка.С бюджета си ЕС дава политическа гаранция, с която ЕИБ може да отпуска кредити. Намаляването на гаранцията означава по-малко кредити. Освен това ЕИБ финансира успоредно с ЕС, като смесването между грантове и заеми ги прави по-достъпни", коментира Ивайло Калфин. Той беше назначен за докладчик на Европейския парламент по мандата за работата на Европейската инвестиционна банка през 2014-2020 г. в държавите, които не членуват в ЕС.

От намаляването на бюджета ще пострадат всички операции на банката извън ЕС. За страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна), възможностите на банката за кредитиране от 1 млрд. евро годишно ще се свият до 570 млн. Държавите от Северна Африка, които разчитаха на финансиране от 1,7 млрд. евро годишно, също ще пострадат чувствително.

"Това ще изпрати лош сигнал към страните, които разчитат за реформите си на европейската помощ, както и към останалите партньори на ЕС, които очакват, че ще продължим да спазваме политическите и хуманитарните си ангажименти", казва още Калфин.

Парламентът ще търси възможности за намаляването на щетите. Например пренасочването на 200 млн. евро от Инструмента за предприсъединяване би позволило увеличаване на таваните за финансиране на страните кандидатки за ЕС с 5 млрд. евро, тъй като едно евро от бюджета на ЕС води до 20-25 евро финансиране от ЕИБ.

Калфин работи и по външния мандат на ЕИБ за 2012-2013 г. Той беше докладчик на парламента по дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. ЕИБ е изцяло е собственост на страните членки на ЕС, които, заедно с Европейския парламент дефинират приоритетите за работата на банката, както и условията за отпускане на заеми. В развиващите се страни основните цели на ЕС са намаляване на бедността и насърчаване на устойчивото развитие. В страните кандидатки за ЕС банката работи по проекти за догонване, в Средиземноморските – за изграждане на морски и пътни магистрали, срещу замърсяването, за гражданска защита и за изграждане на слънчеви централи.

Европейските лидери се договориха през февруари за бюджет на съюза за следващите 7 г. в размер на 960 млрд. евро при първоначално заяви от Европейската комисия нужди от 1,033 трилиона евро.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички