Латвия официално поиска да влезе в еврозоната


Латвия официално поиска да влезе в еврозоната
Снимка:

563

Латвия подписа официалната си молба за присъединяване към еврозоната и планира да поиска от Европейската комисия да прецени готовността й да влезе във валутния съюз утре в Брюксел.

Премиерът Владис Домбровскис, финансовият министър Андрис Вилкс и управителят на Латвийската централната банка Илмарс Ринкевич подписаха документа на церемония в Рига, откривайки пътя на балтийската страна с население от два милиона души да стане 18-ят член на еврозоната.

"По-бързият икономически растеж е възможен, ако Латвия е в еврозоната", заяви Вилкис, характеризирайки решението като историческо. Домбровскис, който постави присъединяването към еврозоната в центъра на четиригодишната си програма във властта, отхвърли опасенията, че политическата безизходица в Италия може да доведе до нова криза в еврозоната.

"Отвреме-навреме има политически проблеми в държавите членки на еврозоната, но всичко това е част от демократичния процес, то няма да ни накара да преосмислим присъединяването към еврозоната", заяви латвийският премиер. Финансови експерти от Европейската комисия се очаква да пристигнат в Рига, за да прегледат счетоводните книги на Латвия в идните седмици.

Техният доклад ще бъде предоставен на Европейската комисия и на финансовите министри от ЕС за одобрение през юни преди да бъде предаден на Европейската централна банка, която ще даде своята присъда през юли. "Латвия се очаква да изпълни Маастрихтските критерии през пролетта на тази година и следователно изглежда твърдо решена да приеме общата валута на 1 януари 2014 г.", заяви банка Нордеа. Ако всичко е наред, Латвия ще замени валутата си, лат, с еврото от 1 януари 2014 г., точно три години след като съседна Естония стана най-новият член на еврозоната.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички