Меркел: Бежанският поток ще промени германската икономика


Меркел: Бежанският поток ще промени германската икономика
Снимка: Gettyimages

3531

Германия ще претърпи съществена промяна в резултат на последната имигрантска вълна към страната и политиците ще трябва да направят всичко необходимо, за да може това да доведе положителна промяна за немската икономика. Това заяви в понеделник германският канцлер Ангела Меркел.

На съвместна пресконференция с вицеканцлера Зигмар Габриел, Меркел заяви, че рекордният бежански наплив ще промени най-голямата икономика в Европа през следващите години.

Тя даде уверения, че Германия ще ускори процедурите за предоставяне на убежище и за изграждане на допълнителни жилища - мерки, които ще изискват допълнително финансиране в размер на 6 млрд. евро. Според нея, в резултат на притока на имигранти, страната може да се изправи пред допълнителни разходи за 10 млрд. евро през 2016-а година, информира БНР.

"Това, което сега преживяваме, е нещо, което ще промени страната ни през следващите години", посочи Меркел. "Ние искаме промяната да бъде положителна и вярваме, че можем да постигнем това", добави тя.

През изминалия уикенд Германия прие около 20 хиляди бежанци, очаквайки днес в страната да пристигнат още 11 хиляди.

Меркел също така отбеляза, че сцените, показващи как германци приветстват хиляди бежанци, пристигащи на железопътните гари от разкъсвани от войната региони са били много трогателни и спиращи дъха. "Това е нещо много ценно, особено с оглед на нашата история", посочи Меркел, изразявайки радостта, че Германия се превърна в страна, която мнозина хора зад граница свързват с надежда за по-добро бъдеще.

Сблъсквайки се с най-новото бежанско страдание, германският канцлер изрази твърда непоколебимост да изпълни европейското решение за този политическо взривоопасен проблем, който постепенно достига епични пропорции.

Тя призова за солидарно и справедливо разпределение на бежанците и заяви, че Европа трябва да покаже истинското си лице.

Според Меркел, Германия е държава, която е готова да приеме част от бежанците, но в същото време и целият Европейски съюз трябва да поеме своята тежест.

"Ние ще успеем да се справим с тези предизвикателства, но само ако разчитаме на европейската солидарност", заяви тя пред репортери.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички