Меркел: Приемането на Гърция в еврозоната беше грешка


Меркел: Приемането на Гърция в еврозоната беше грешка
Снимка:

689

Гърция не трябваше да бъде приемана в еврозоната. Това е грешка на бившия канцлер Герхард Шрьодер. Това заяви настоящият канцлер на Германия Ангела Меркел в опит да убеди гласоподавателите си, че няма да даде бонуси на проблемните икономики в еврозоната, предаде БГНЕС. Парламентарните избори в страната са след месец.

"Гърция не трябваше да бъде пускана в еврозоната", заяви Меркел пред около 1000 свои привърженици в Рендсбург. „Шрьодер прие Гърция в еврозоната през 2001, а също отслаби действията на Пакта за стабилност. Тези неправилни решения са довели до днешните проблеми”, допълни тя.

Меркел иска да види и занапред силен валутен съюз. Но сега тази цел може да бъде постигната с помощта на реформи в страни като Гърция. За нея единната еврозона е повече, отколкото обикновен валутен съюз. Нейната цялост трябва да се запази на всяка цена.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле призна, че Гърция се нуждае от трети пакет с финансова помощ, който вероятно ще е в размер на около 10 млрд.евро. Германските избиратели в момента са обезпокоени, че ще им се наложи за пореден път да плащат за спасяването на балканската страна.

В Германия също така растат страховете, че политиците ще вземат решение за ново отписване на гръцките дългове. От подобна мярка ще пострада най-вече Федералната република, която е един от най-големите кредитори на Атина. Меркел се обяви против подобен сценарий.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички