Меркел размаха пръст на Европа


Меркел размаха пръст на Европа
Снимка: Gettyimages

2665

Европа трябва да спазва правилата на бюджетната дисциплина, които създаде за излизане от рецесията. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в реч пред конгреса на консервативната си партия Християндемократичен съюз (ХДС), предаде БГНЕС.

"Ако в крайна сметка не спазваме това, което решихме по време на кризата, ще посеем съмнение и това би било лошо за Европа. Поради това ние (германците) бдим за спазването на правилата", каза Меркел в Кьолн, а думите й бяха посрещнати с бурни аплодисменти от аудиторията й. Очаква се канцлерката да бъде преизбрана за осми мандат начело на партията си.

В ясно послание към делегатите от ХДС Меркел критикува този уикенд недостатъчните реформи във Франция и Италия в момент, когато Брюксел даде срок от четири месеца на Париж да уточни бюджета си за 2015 г. Редица високопоставени германски представители определиха като недостатъчни усилията на Франция за спазване на Пакта за стабилност и растеж на ЕС.

"Категорично съм убедена, че Европа има всички шансове" да стане динамичен континент, но за целта "трябва да вдъхнем увереност и това означава, че трябва да спазваме правилата, които сами си създадохме", заяви Меркел. "Фактът, че говорим постоянно за Пакта за стабилност и че той трябва да бъде спазван, е въпрос на доверие", каза още тя. Въпреки че "дълговата криза в Европа беше по същество криза на доверие", подчерта германската канцлерка.

"Дълговата криза в Европа е под контрол, но тя все още не е трайно преодоляна", предупреди тя.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички