Меркел ще заплаши Камерън


Меркел ще заплаши Камерън
Снимка:

5389

Германската канцлерка Ангела Меркел иска да заплаши британския премиер Дейвид Камерън с анулиране на срещата на върха на Евросъюза през ноември, ако той не отстъпи от позициите си за бюджета на ЕС, съобщава днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от БГНЕС.

Германия смята да предупреди Великобритания, че ще се опита да издейства анулиране на срещата, ако премиерът Дейвид Камерън настоява да наложи вето върху всякакво споразумение, което изисква замразяване на разходите, посочва изданието, цитирайки източници, запознати с преговорите.

"Г-жа Меркел се опитва да убеди Камерън да подкрепи германския компромис, който предвижда са се определи таван на разходите в ЕС от 1% от Брутния вътрешен продукт на съюза", уточнява "Файненшъл таймс". Европейската комисия предложи сума, надхвърляща 1 трилион евро за периода от 2014 до 2020 година, или 1.1% от европейския БВП.

Ангела Меркел не вярва, че има смисъл срещата за съгласуване на седемгодишната рамка за разходите на ЕС да бъде проведена, ако Великобритания възнамерява да наложи вето на всяко споразумение, заявяват източници, близки до преговорите.

След срещата на европейските лидери от миналата седмица Камерън обяви готовността си да наложи вето на всяка договореност, която включва увеличение в разходите на ЕС. „Ако няма споразумение, което е добро за Великобритания, няма да има споразумение въобще”, посочи той. „Не може европейските разходи да се покачват повече и повече, когато трябва да взимаме трудни решения в толкова много различни сфери”, подчерта премиерът.

Редактор: Десислава Ушатова

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички