Симеон Дянков оглави НС на ЕБВР


Симеон Дянков оглави НС на ЕБВР
Снимка:

8395

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това бе обявено на брифинг в министерски съвет, предаде БГНЕС.

Дянков е избран единодушно за председател, обяви кметът на Бургас Димитър Николов. "Това е прецедент в историята откакто е създадена тази банка до момента, че лице или министър от Източна Европа заема най-старшия пост, което му дава много сериозна тежест и влияние на управлението на банката от тук нататък", каза Николов. Той изтъкна, че този пост досега се е заемал само от министър от Западна Европа.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че вчера след гласуването най-щастливи са били поляците, които много пъти са се пробвали с много авторитетни хора. Той вече е говорил да се започне да се работи и да се съберат и широко да се разпространят добрите проект.

"За мен това е голям плюс, че финансов министър от държава, която има активни проекти може да направлява ЕБВР", каза министърът. Симеон Дянков ще заема поста до следващата годишна среща на ЕБВР през 2013 година, която ще се проведе в Турция.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави Дянков. "Виждате, че когато човек се труди, когато взима, макар и непопулярни на момента решения, все пак и той е по предложения на премиера, се оценява в Европа", каза Бойко Борисов. Той го поощри, въпреки че знае, че ще има повече работа - "и с нашите финанси на България да се заминава, и да председателства борда на Европейската банка за възстановяване и развитие". "Това е и голям пробив на всички страни от Източна Европа, особено на юг, които сме от бившия соцлагер, така че му пожелавам успех и всички ние се радваме за неговия избор", заяви министър-председателят.

Борисов обаче е категоричен, че няма да подадем кандидатска форма за чакалнята преди въвеждането на еврото до края на мандата. "Нека да се стабилизира еврозоната, да се стабилизира еврото, затова ние гледаме и на Изток, за повече инвестиции и в същото време пък фискалната ни дисциплина се оценява и толерира в ЕК", каза министър-председателят.

В сряда министрите ще решат за преместването на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). До сега се говореше, че тя ще отиде във Варна, но от там не са представили сгради - нещо, което е направила управата на Бургас. "Ние искаме там, където се преместваме да не харчим пари, сиреч да има сгради, а те дават и апартаменти за тези, които ще се преместят от страната в Бургас. Най-вероятно в сряда ще вземем решение и за Агенцията по рибарство и аквакултури", каза Борисов. На следващото министерско заседание ще се реши и за преместването на заместник-министъра, който отговаря за туризма в Пловдив. За НАП и Агенцията по лозята е даден срок от четири-пет години. 

Редактор: Георги Иванов

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички