Скритите съкровища на Европа


Скритите съкровища на Европа
Снимка:

574

В течение на половин век Европейският съюз се стремеше към все по-дълбока интеграция, като същевременно приемаше нови членове. През повечето време двата процеса протичаха успоредно. Нарастващият брой държави-членки е част от развитието на европейската интеграция от самото начало.

Днес, с 27 страни членки и население от близо 500 млн. души, ЕС е по-сигурен, проспериращ, силен и влиятелен, отколкото Европейската икономическа общност от 6 държави и с по-малко от 200 млн. души население преди 50 години.

Сега ЕС – общност на ценности, основаваща се на мира и свободата, демокрацията и върховенството на закона, толерантността и солидарността, е най-голямата икономическа зона в света. Разширяването на вътрешния пазар и новите икономически възможности увеличиха просперитета и конкурентоспособността на европейците.

Правителствата на страните членки на ЕС, обединени в Европейския съвет, се споразумяха перспективите за членство в Съюза да обхванат и страните от Югоизточна Европа – Хърватия, бившата югославска република Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Косово съгласно резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, и Турция. През юни 2010 г. Европейският съвет взе решение за започване на преговори с Исландия. Членството ще стане факт само при изпълнение на необходимите изисквания. Постепенният и внимателно ръководен процес на разширяване създава ситуация, от която всички участващи страни печелят.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички