Томислав Дончев: Еврофондовете не могат да са основа на икономиката


Томислав Дончев: Еврофондовете не могат да са основа на икономиката
Снимка:

12728

Средствата от европейските фондове не са гарантирани за никоя държава и не могат да бъдат основа, върху която да се гради работеща икономика. Тези две тези застъпи в сутрешния блок на Нова телевизия бившият министър по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Дончев изрично подчерта, че като членове на Европейския съюз ние не можем да въведем протекционистични мерки в полза на нашите производители, защото това е против правилата на единния европейски пазар – например по-високо мито за стоки от ЕС. Това обаче не означава, че България не би могла да се възползва от предимствата на „мекия и интелигентен протекционизъм”, смята Дончев. Той каза, че е редно да се създават по-добри условия за нашия бизнес, по-малко бюрокрация и по-опростени процедури.

Именно по отношение на процедурите Дончев обърна внимание на еврофондовете. Бившият министър посочи, че има внесен законопроект в тази насока – норма, която да облекчи кандидатстването за евросредства по отношение на единен проект. Дончев даде и конкретен пример – предприемач обновява ВиК мрежа, но за целта трябва да кандидатства по различни оперативни програми за да има средства за полагане на нов асфалт и за да купи нови тръби. А дори се стига до парадокса средствата за полагане на асфалт да се одобрят преди тези за тръбите, което, естествено, блокира проектът, посочи Дончев.

Бившият министър припомни, че за следващия програмен период – 2014 – 2020 година, ще има нови предварителни условия за ползването на еврофондовете и средствата по тях ще се отпускат съгласно изпълнението на европроектите. Условията са прости – страните-членки трябва да провеждат реформи в сферите, които се финансират с европейски пари, дефицитът да бъде под 3% и разбира се, парите да се разходват прозрачно и да няма нарушения, обясни още Дончев.

През 2018 година ще има преглед на изпълнението на европейските проекти от отделните членки ниво ЕС и тогава държавите, които постигат добри резултати по отношение на предварителните условия, ще могат да ползват още средства от специален фонд.

Дончев предупреди за дефекти в сегашния програмен период, като например достъпът на общините до европейските средства, и изрази опасенията си, че някои от тези грешки ще бъдат повторени и през новия период.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички