Входящият роуминг може да отпадне от 1 юли 2014


Входящият роуминг може да отпадне от 1 юли 2014
Снимка:

987

Възможно е входящият роуминг да отпадне от 1 юли следващата година. Това е едно от предложенията на Европейската комисия за промени на пазара на телекомуникации, съобщава КРОСС. Ако предложението бъде прието, след въпросната дата абонатите няма да плащат нищо, когато ги търсят в чужбина.

Сред плануваните реформи е и компаниите да осигурят на абонатите си договор, който предвижда в роуминг мрежата на чужд оператор да плащат преференциални цени, без да е необходимо да си купуват местна сим-карта.

Предлага се също фирмите да сключват с абонатите договори, според които цените на обажданията ще бъдат еднакви в тяхната родина и в друга страна от ЕС.

Комисията уточнява, че в ЕС няма оператор, който да покрива територията на всички 28 държави от Общността. Затова следващото предложение е да бъде обособен единен лиценз за извършване на далекосъобщителна дейност, с което настоящите ограничения да отпаднат и операторите повече да не бъдат изправени пред необходимостта да притежават 28 лиценза, за да работят навсякъде в ЕС.

Следващата предлагана промяна е цените на международни разговори в ЕС да не превишават стойността на междуградски разговор (0,19 евроцента на минута с ДДС).

ЕК предлага и премахването на възможността за блокиране или налагане на сайтове, с което се цели постигането на т. нар. неутралитет на мрежата, независимо от скоростта на достъпа на абоната. Клиентите ще имат право на прекратяване на договора с далекосъобщителен оператор, който не спазва обещаните скорости на връзката.

Въвежда се задължението предлаганите договори да бъдат разбираеми, както и клиентите да могат да сключат договори само за 12 месеца, ако не желаят да се обвържат с даден оператор за по-продължителен срок.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички