Възпрепятствано е ЕС финансирането за Западните Балкани


Възпрепятствано е ЕС финансирането за Западните Балкани
Снимка: Pixabay

3894

Европейската Финансовата помощ за страните от Западните Балкани, които се стремят да се присъединят към европейския блок, може да бъде намалена или спряна. Финансирането е възпрепятствано от съществени слабости на националните правителства.

Западните Балкани са получили 5,1 млрд. евро като предприсъединителна помощ от Европейската комисия между 2007 г. и 2014 г., се казва в доклад на Европейския съд на одиторите (ЕСО). Сред препятствията за финансирането на изброените страни в доклада се споменават „слаб административен капацитет“ и „липса на политическа воля за институционални реформи“.

“Еврокомисията трябва систематично да прилага стриктни условия и да проследява изпълнението им”, заяви членът на ЕСО Ищван Фазакаш, цитиран от БГНЕС.

Одитът установи отделянето на сравнително малко средства в страните от Западните Балкани в области като съдебната реформа, свобода на медиите и мерки за справяне с корупцията и организираната престъпност. Според доклада въздействието на финансирания от Европейския съюз (ЕС) проект за борба с корупцията в Албания е бил засегнат от липсата на финансови средства и персонал и не е независим от правителството на страната.

“Ако борещите се с корупцията служители в дадена страна не са независими, то така не може да бъде изпълнена никаква цел, това е просто подреждане на витрината”, се казва в доклада.

Фазакаш коментира пред агенция Франс Прес, че повече пари от финансирането отиват за инфраструктурни проекти, отколкото за т. нар. проекти по върховенство на закона.

“По-хубаво е да имаш построен мост, път или детска градина, “след това да поставиш на нея европейското знаме и да кажеш: „Това е спонсорирано от Европа“. Техните основни цели са видимите резултати“, обяснява Фазакаш. Той предупреждава за необходимостта от фокусиране на политическия диалог с ЕС върху правната реформа.

ЕС засега изключва каквото и да било по-нататъшно разширяване преди 2020 г.

 

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички