Златанова: Европейските пари трябва да отиват там, където са нужни


Златанова: Европейските пари трябва да отиват там, където са нужни
Снимка:

685

Парите, които ЕС отделя, за да може по-изостаналите райони да наваксат в развитието си, са пари не за правителството, това са средства на европейските данъкоплатци, включително и на българските, които трябва да отидат там, където са най-нужни. Това заяви заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова на публичното представяне на Споразумението за партньорство на Република България във връзка с прилагането на Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014 - 2020 г. На събитието бяха представени основните приоритети на страната ни, които ще се финансират със средства от ЕСИФ, предаде КРОСС.

„Европейските средства са предназначени за икономиката на България, за създаването на работни места, за подобряване на обучението, здравеопазването, инфраструктурата, да се инвестира в интелигентен растеж, за да може благосъстоянието на българските граждани да се подобри благодарение на тях. Европейските средства са нужни на България, това е седемгодишен период, който обхваща работата на повече от едно правителство и всичко, което заедно успеем да направим, заедно ще ползваме”, коментира още Златанова.

В Споразумението за партньорство България идентифицира основните предпоставки, които ще допринесат за постигането на интелигентен, устойчив и приобщаващ трите типа растеж, дефинирани от Стратегия „Европа 2020". В допълнение към трите типа растеж за България е откроена и важността по отношение на капацитета на администрацията и съдебната система, вкл. електронно управление и правосъдие. Формулирани са 4 основни приоритета.

Бяха представени и основните промени в Споразумението за партньорство, направени след изпращането на първата версия до Европейската комисия. Тези промени основно са насочени към подобряване на съгласуваността между анализа и стратегията на СП. Доразвити са нуждите и приоритетите в секторите - опазване на околната среда, транспорт, земеделие, електронно управление, съдебна система, енергийна ефективност, управление на риска. Отразени са получените неофициални коментари на ЕК по версия 1.0 от 15.04.2013. Включени са мерките за интегриране на политиката по околната среда и политиките за изменение на климата в стратегическите приоритети на СП. Не на последно място са взети предвид новите Специфични препоръки на Съвета от 2013 г. По този начин, съществено беше подобрен фокусът на Споразумението за партньорство, беше постигната по-голяма зрялост на документа.

 

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички