5-те най-богати жени в историята


5-те най-богати жени в историята
Снимка:

4467

В исторически план на жените им е било много по-трудно да забогатеят, отколкото на мъжете – силният пол доминирал във всички сфери векове наред, а и съществували закони, забраняващи на жените да имат собственост. Все пак някои амбициозни и властолюбиви дами успели да станат управници на държавите си и по този начин натрупали огромно богатство. Сайтът Money.com е изготвил класация на най-заможните дами в историята. Ето кои се нареждат на първите пет места:

Изабел Кастилска (1451 – 1504 г.)

Испанската владетелка управлявала огромна територия. Годишните ѝ приходи възлизали на 1,45 милиона дуката. Освен това Изабел притежавала някои от най-скъпите бижута, създавани изобщо в историята.

Клеопатра (69 – 30 г. пр. Хр.)

Като фараон на Египет, Клеопатра притежавала огромни богатства. Днес историците оценяват стойността им на 95,8 млрд. долара. Владетелката обаче невинаги успявала да покрива разходите за разточителния си начин на живот и често взимала заеми от лидери на други държави.

Екатерина Велика (1729 – 1796 г.)

В днешно време състоянието ѝ би възлязло на 1,5 трилиона долара. По време на управлението си Екатерина е разполагала с 5% от световния БВП.

Хатшепсут (1507 – 1458 г. пр. Хр.)

Първата жена фараон в Египет сяда на трона след смъртта на съпруга си (и полубрат) и управлява една от най-големите империи в древността. Контролирала е около 20% от световния БВП.

Императрица Ву (624 – 705 г.)

Не се превръщаш в най-богатата жена в историята, без да пролееш малко кръв. А Ву проляла много по пътя си към властта. По време на 15-годишното ѝ управление обаче Китай значително увеличил териториите си, а търговията с чай и коприна се развивала с бързи темпове. Императрицата контролирала над 22% от световния БВП.

Припомнете си и кои са 5-имата най-богати мъже в историята.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички