9 любопитни факта за кралица Елизабет II на 90-ия ѝ рожден ден


9 любопитни факта за кралица Елизабет II на 90-ия ѝ рожден ден
Снимка: Gettyimages

10517

Днес кралицата на Обединеното кралство Елизабет II става на 90 години. След безбройни телевизионни предавания, вестникарски репортажи и фотографии през годините човек би си помислил, че всеки детайл от живота ѝ е известен. И все пак има неща, които ще изненадат широката публика, пише Independent. Изданието представя 9 любопитни факта за най-дълго управлявалия британски монарх.

1. Кралицата няма паспорт. И няма нужда от такъв, тъй като може да пътува напълно свободно в и извън страната.

2. Не ѝ е необходима шофьорска книжка. По закон кралицата няма нужда от такъв документ, въпреки че може да шофира и неколкократно е виждана да го прави.

3. Говори перфектно френски. Винаги когато се среща с френски представители на властта, Елизабет II говори с тях директно, без нужда от преводач.

4. Била е механик. През 1945 г. тя се присъединява към армията и работи като механик в една от военните бази. След това често се шегува, че е сред малкото монарси, които знаят как да сменят спукана гума.

5. Кралицата е собственик на всички делфини, китове и есетри, които плуват в британски води. Тези видове са известни още като „кралските риби“.

6. Притежава и други екзотични животни, подарявани ѝ през годините от различни държавни глави. При визита в Бразилия получава два ленивеца, има още ягуар и черни бобри. Всички те живеят в зоопарка в Лондон.

7. Елизабет II е изпратила първия си имейл през 1976 г., когато технологията е била в много ранен етап от развитието си.

8. Има много кръщелници. Освен че е баба на осем внука и пет правнука, кралицата е кръстница на 30 души. Сред тях е граф Чарлз Спенсър, брат на принцеса Даяна.

9. Събирала е купони, за да си купи сватбена рокля. Във време на лишения след края на Втората световна война кралицата решила да даде пример, като събирала купони, за да купи сватбената си рокля. Тя се омъжва за далечния си братовчед принц Филип през 9147 г. в Уестминстърското абатство.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички