Човекът, загубил най-много пари в историята, днес е най-богатият в Япония


Човекът, загубил най-много пари в историята, днес е най-богатият в Япония
Снимка: Getty Images/Guliver

5633

Не е лесно да се отърсиш от провала и да отново да се издигнеш в кариерата. Но японецът Масайоши Сон може да дава уроци по това умение.

Сон е основател на конгломерата SoftBank и със своите 25 млрд. долара е най-богатият човек в Япония. Той е обаче и човекът, който е загубил най-много пари в историята.

Масайоши Сон всъщност е от корейски произход, но родителите му емигрират в Япония, когато той е дете. От ранна възраст показва завидни качества. Заминава да учи в САЩ, където завършва гимназия (взима цяла година за три седмици, като държи изпити) и после "Икономика" и "Компютърни науки" в Калифорнийския университет.

Връща се в Япония и основава SoftBank, когато е едва на 24 г. В рамките на година компанията започва да създава и продава компютърни програми. Масайоши непрестанно я развива в различни посоки и за около десетилетие успява да я превърне в телекомуникационна империя. През 1995 г. я прави публична и за една нощ става милиардер. Междувременно прави солидни инвестиции в гиганти като Yahoo! и Alibaba.

Настъпва XXI век. В началото на 2000 г. дотком балонът помага на Масайощи да стихне върха на богатството си - 76 млрд. долара. Балонът обаче се пука. И за нула време състоянието на Сон пада до 1,1 млрд. долара, което е най-голямата загуба в история.

Разбира се, той продължава да бъде милиардер и не можем да го съжаляваме твърде много. Но е достоен за възхищение фактът, че той успява да изправи компанията си на крака. С времето SoftBank се възстановява, като днес е третата най-голяма интернет компания в Япония. 

Масайоши Сон се радва на богатството си със съпругата и двете си дъщери. Той притежава имение за 50 млн. долара край Токио. Говори се, че когато Бил Гейтс го посетил, останал безмълвен пред лукса и иновациите в него.

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички