ЕК поиска обяснение от Барозу за новата му служба в Goldman Sachs


ЕК поиска обяснение от Барозу за новата му служба в Goldman Sachs
Снимка: Getty Images / Guliver

3769

Европейската комисия (ЕК) поиска от бившия си председател Жозе Мануел Барозу “пояснения“ относно новите му оспорвани функции в американската инвестиционна банка Goldman Sachs.

Комисията ще предаде поясненията на етичния комитет.

Това посочва сегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер в писмо, разпространено от европейския омбудсман г-жа Емили О'Райли.

Самата О'Райли бе поискала тези разяснения миналата седмица в писмо-предупреждение до Юнкер във връзка с "разбираемите" тревоги от етичен характер, предизвикани от това назначение, информира агенция Франс Прес, цитирана от Dir.bg.

Португалецът Жозе Мануел Барозу, който бе начело на Еврокомисията от 2004 до 2014 година, бе натоварен през юли от Goldman Sachs да я съветва по въпросите, свързани с Brexit. Назначението предизвика възмущение най-вече във Франция и Португалия и стана повод за петиция на персонала на ЕС, в която се изразяват опасения, че Барозу може да облагодетелства тази частна група със спечеления по време на бившите си държавни функции авторитет.

В своя отговор до Емили О'Райли от 9 септември Юнкер заявява, че Барозу се е ангажирал да действа честно и дискретно в Goldman Sachs.

Кодексът за добро поведение, подписан от еврокомисарите, предвижда период на "охлаждане" от 18 месеца след края на техния мандат, през които те трябва да искат разрешение от бившия си работодател, за да се наемат на работа в частна компания, но в случая на Барозу това не важи, защото той е напуснал поста си през 2014 г.

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички