Кои са 5-те най-богати жени в технологичния свят?


Кои са 5-те най-богати жени в технологичния свят?
Снимка: Getty Images/Guliver

4399

В тазгодишната класация на Forbes на 100-те най-богати хора в технологичната индустрия има само пет жени. Четири са предприемачеи в сферите на онлайн хазарта, здравния софтуер и смартфоните. Две са американки, две живеят в Хонконг, а една е от Великобритания. Общото им състояние се изчислява на 18,1 млрд. долара.

И така, кои са тези впечатляващи дами? На първо място е Жу Кунфей от Хонгконг, чието богатство възлиза на 6,4 млрд. долара. Тя притежава мажоритарния дял от компанията Lens Technology, произвеждаща екрани за мобилни телефони и таблети. Родена в бедно семейство, Жу работи в завод за стъкло, преди да основе успешната си собствена фирма.

Втора е британката Денис Коатес, основател на един от най-популярните онлайн сайтове за залози. Тя притежава 3,8 млрд. долара, като е спечелила 900 млн. от тях само през миналата година. Коатес е собственик на половината от компанията, а другата половина е на брат ѝ.

Лам Уай Инг е на трето място сред дамите и изцяло ново лице в класацията на техбогаташите. Живее в Хонконг и има 3 млрд. долара в сметките си. Притежател е на 49% от компанията Biel Crystal Manufactory, която произвежда тъчскрийн екрани за Apple. Освен това е шеф на 100 000 работници. Съпругът ѝ е собственик на останалия дял.

73-годишната Джуди Фокнър е изпълнителен директор на Epic Systems, дружество за софтуер в здравната сфера, което съхранява медицинските данни на половината американско население. Фокнър притежава една трета от компанията и има състояние от 2,7 млрд. долара.

На пето място е Мег Уитман (на снимката) – единствената, която е натрупала пари не от създаване на собствена фирма, а от само от управление на такава. Тя е заемала ръководни постове в Hasbro и Walt Disney, а повече от десетилетие бе шеф на eBay. По нейно време приходите за сайта за онлайн търговия достигнаха 8 млрд. долара годишно. През септември 2011 г. Уитман стана изпълнителен директор на Hewlett-Packard. След разделянето на компанията през 2015 г. тя ръководи Hewlett Packard Enterprise, която продава сървъри и софтуер.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички