Майкъл Джордан и неговата бизнес империя


Майкъл Джордан и неговата бизнес империя
Снимка: Getty

4538

Миналото лято бе обявено, че състоянието на легендарния баскетболист Майкъл Джордан вече е надминало 1 млрд. долара. Това не се дължи само на печалбите по време на спортната му кариера, а и на добрия му предприемачески дух, пише The Richest.

Създадената от Джордан марка маратонки Air Jordan, която е притежавана от Nike, му носи солидни печалби всяка година. А самата Nike заработва по 2 млрд.долара годишно от нея. Майкъл се пенсионира преди повече от десетилетие и до момента Air Jordan е най-успешното му бизнес начинание. Първоначално той отишъл с идеята си при Adidas, които го отрязали. Едва ли обаче е съжалил много, предвид добрите резултати с конкурентната компания.

Джордан успя да се наложи като име в бизнеса. Той е рекламно лице на Nike, Gatorade, Hnes, Upper Deck, 2K Sports, Five Star Fragrances. Притежава пет ресторанта и автокъща в щата Северна Каролина. Продажбите на негови стоки в eBay възлизат на 175 млн.долара годишно.

Приходите на баскетболиста сега са по-големи от тези на всяка друга спортна звезда (с изключение на голфъра Тайгър Уудс) – 80 млн.долара. Сравнението е показателно – докато е бил активен спортист, той е заработил 90 млн.долара за цялата си кариера.

През 2010 г. Джордан купи баскетболния отбор Charlotte Bobcaps за 175 млн.долара. За съжаление момчетата не се представят много добре в първенството, но Майкъл инвестира много от времето си в подготовката им и дори купи къща на стойност 2,8 млн.долара близо до град Шарлот, за да може да работи с тях.

При такива приходи не е чудно, че легендата си позволява някои луксове. Има огромно имение във Флорида, струващо 12,8 млн.долара и частен самолет, на повърхността на който е изписан номерът, с който е играл (23) и броят на титлите му (6). Обича да наема луксозни яхти за почивка или за партита. Дава доста пари и за хобито си – голфа. Е, след толкова успехи си го е заслужил, не мислите ли?

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички