Мариса Майер дава на служителите си космически заплати в отчаян опит да ги задържи


Мариса Майер дава на служителите си космически заплати в отчаян опит да ги задържи
Снимка: Getty Images

2866

Някога Yahoo бе сред лидерите в технологичната индустрия, днес обаче е компания с много проблеми. Годишните ѝ приходи не са отбелязвали ръст от много време насам, а конкурентите ѝ отдавна я задминаха по иновативност. От една страна, това налага на изпълнителната директорка Мариса Майер да прави съкращения на разходите – преди две седмици тя уволни 200 души. От друга страна, се опитва да запази наистина ценните кадри. Как? Явно като им плаща астрономически възнаграждения.

Когато Майер пое ръководния пост в Yahoo, настъпи промяна в културата на компанията. На служителите вече се отпускаха бонуси, даваха им се безплатни смартфони и други екстри. Самата политика стана доста по-прозрачна, припомня Business Insider. Дори това обаче не е било достатъчно, за да се спре изтичането на талантливи служителите към други техгиганти.

Затова Майер решила да изкушава кадрите си със заплати, които не биха получили никъде другаде. Преди дни например се появиха данни, че един от шефовете на Yahoo печели по 2,5 млн.долара на година, което е значителна сума. Преди идването на Майер „на власт“, същият човек получавал 450 000 долара годишно.

Младите инженери, които се наемат в компанията, пък успяват да заработят първия си милион в рамките на три години.

Огромните заплати не са били нещо нечувано в Yahoo и преди ерата на тази русокоса дама. Въпросът е обаче дали това е правилната политика. Докато на едни се плащат космически суми, други биват уволнявани и това не създава добра атмосфера сред служителите, твърди изданието.

Към момента обаче Мариса Майер няма друг избор. Младите гении, току що завършили университет, бързо биват грабнати от Google и Facebook. Конкуренцията за таланти в Силиконовата долина е убийствена, а парите са единственото средство, с което Yahoo може да участва в състезанието.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички