Марк Паркър: За расовата дискриминация и проблема с насилието в САЩ


Марк Паркър: За расовата дискриминация и проблема с насилието в САЩ
Снимка: Getty Images /Guliver

3774

В писмо до своите 32 хиляди служители, изпълнителният директор на една от най-големите компании за спортни стоки Nike Марк Паркър се обърна към тях с послание, обвързано с тревожния въпрос за расовата дискриминация и събитията, които разтърсват САЩ през последните седмици. Насилието по улиците, полицейският произвол и неясните обстоятелства около смъртта на няколко американски граждани с афро-американски произход, провокираха директора на Nike, компания с изключително разнообразен и мултинационален екип, да сподели това писмо със служители си. Писмото е публикувано във Fortune. Ето какво казва Паркър на своите служители.

„Колеги,

Подобно на мнозина от вас и аз се опитвам да открия смисъл в случващото се в страната ни през последните седмици. Били сме свидетели на много тежки и предизвикателни времена в САЩ. Загубите и страданието в Минестоа, Луизиана и Далас, подложиха на изпитание институциите и цялото американско общество. Нашите мисли са с всички, които бяха пряко засегнати от тези събития.

Nike има дълга история на подкрепа на тези, чиито глас е заглушен. Не веднъж нашите спортисти красноречиво са заявявали желанието за промяна на ситуацията в страната. Атлети като ЛеБрон Дежймс, Крис Пол, Серена Уилямс и други са ставали говорили за настоящите проблеми, с които се бори обществото ни.

Горд съм, че ние като компания, заемаме позиция по въпроси, касаещи всички нас като спортисти и хора. И съм горд, че Nike стои твърдо против дискриминацията във всякаква форма. Ние заставаме срещу фанатизма и ще се борим за расова справедливост. Твърдо вярваме, че светът може да стане по-добро място за живот. Нашият екип е изключително разнообразен и мултинационален и планираме това да остане така, дори занапред да става по-разнороден и приобщаващ.

За съжаление нямаме силата да разрешим тези дълбоки и трайно вкоренени в обществото ни проблеми, но едно е ясно – дискриминацията е разрушителна сила, която не трябва да бъде толерирана. Вярвам, че трябва да говорим за проблемите, които ни вълнуват. Диалогът няма да ги реши, но ще ни помогне да ги преодолеем, поне тук, в работната ни среда. Колегите от отдел разнообразие и подбор ще са насреща за разговори и консултации по всякакви въпроси, които искате да обсъдите, за да се правим заедно със ситуацията. Заедно като екип.

В трудни времена най-важното е да се говори. Не можем да променим миналото, но можем да се опитаме да повлияем положително на бъдещето.

Благодаря,

Марк Паркър, Президент и Изпълнителен директор на Nike. “

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички